08
dec

Whitepaper: HR & Participatie 2014-2015

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 7430
  • 0 reactie
  • Afdrukken

De overheid wil werkgevers stimuleren om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Vanaf 1 januari 2015 wordt de bijstand, de sociale werkvoorziening en een deel van de Wajong samengevoegd tot één regeling, de Participatiewet. Aansluitend op de Participatiewet, stelt het sociaal akkoord dat minstens 125 duizend banen gecreëerd moeten worden voor mensen met een arbeidsbeperking. De overheid stuurt er op aan dat bedrijven (vanaf 25 medewerkers) werk bieden aan werknemers met een arbeidsbeperking.

Bekend maakt onbemind?

Uit onderzoek onder 225 hr-verantwoordelijken blijkt dat er ongeveer even veel voorstanders zijn als tegenstanders van deze nieuwe wet. De bedrijven die niet echt achter deze wet staan (48%), zien de spreekwoordelijke beren op de weg en zijn minder enthousiast over het plaatsen van werknemers met een arbeidsbeperking. Aangezien deze groep wel al verder is met de voorbereidingen om tegemoet te komen aan de nieuwe wet, lijkt het erop dat zij zich gaandeweg bewust zijn geworden van de in hun ogen praktische problemen die deze wet met zich mee brengt. Grotere bedrijven (vanaf 500 werknemers) staan over het algemeen positiever tegenover de nieuwe wet en zien ook in grotere getale mogelijkheden om werknemers met een arbeidsbeperking te plaatsen. Veel van deze bedrijven hebben ook al één of meerdere werknemers met een arbeidsbeperking in dienst.

Papieren tijger of juist morgen aan de slag?

De overheid stelt de wet per 2015 in, maar hoe begin je? Waar lopen hr-managers en beleidsbepalers tegen aan? Deze whitepaper geeft de uitkomsten van het Participatie-onderzoek onder 225 hr-verantwoordelijken. Het geeft ook een beeld van wat je kunt verwachten als je morgen besluit écht werk te gaan maken van het beschikbaar stellen van werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking. Iedereen verdient toch een kans op een baan?

WhitepaperRandstad

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Arbeidsmarkt Arbeidsrecht

Marleen van Arkel is directeur Randstad Participatie: Werkgevers adviseren en ondersteunen op de weg naar een inclusieve organisatie.


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties