14
aug

Hoe ga je om met de data van sollicitanten?

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2173
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Met het toenemende bewustzijn van de gevoeligheid van data en de verscherping van de regels omtrent privacy, is het goed om te kijken naar dit thema rondom solliciteren. De vacaturebanken zitten immers vol met data en gegevens van sollicitanten die worden bewaard door bedrijven. In deze blog vertellen wij je meer over de huidige stand van zaken en hoe je om moet gaan met data van sollicitanten.

De privacywetgeving

Iedereen was afgelopen voorjaar in de ban van de nieuwe privacywetgeving. Bedrijven moesten veel veranderingen doorvoeren om te voldoen aan de nieuwe regels. Het sollicitatieproces is hierbij een belangrijk thema, vrijwel elk bedrijf heeft hier immers mee te maken. De nieuwe wet vraagt om een nieuwe manier van verzamelen en bewaren van informatie over sollicitanten.

Zo is het belangrijk dat de data, die niet alleen bestaat uit persoonsgegevens maar bijvoorbeeld ook uit aantekeningen van een gesprek, op een veilige plek worden opgeborgen. Deze informatie moet echter wel toegankelijk zijn voor sollicitanten, omdat zij het recht hebben het in te zien en te laten verwijderen. De manier waarop een bedrijf dit regelt, moet worden weergegeven in een privacy policy, die iedereen kan inzien.

Nieuwe regels

Om je een goed beeld te geven van een aantal van de nieuwe regels, zullen we er een paar toelichten. Een van de regels is dat een werkgever tijdens een sollicitatie alleen de gegevens mag bewaren die relevant zijn voor de functie. Denk hierbij aan persoonlijke gegevens zoals een adres of e-mailadres. Informatie over etniciteit, gezondheid of politieke voorkeur mag dus niet worden opgeslagen.

Daarnaast mag de werkgever niet zomaar informatie van internet of social media over de sollicitant verkrijgen en bewaren. Dit moet worden gemeld in de vacaturetekst of in een e-mail. Daarnaast moet de sollicitant hier ook toestemming voor geven. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het opvragen van referenties bij vorige werkgevers.

CV’s bewaren

Tot slot een eerder vrij onschuldige maar nu strengere regel: je mag als werkgever niet zomaar de CV’s van sollicitanten bewaren. Zodra de gegevens niet meer noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld wanneer de sollicitant is afgewezen of als een werknemer het bedrijf verlaat, moet het CV worden vernietigd. Het is dus niet de bedoeling dat deze wordt bewaard in een archief.

De verscherping van de regels is natuurlijk niet voor niets. Uiteindelijk worden sollicitanten beter beschermd en gaat ieders privacy erop vooruit. Het zorgt echter voor een stuk meer verantwoordelijkheden voor bedrijven. Waar zij eerder soepel omgingen met het sollicitatieproces, zijn er nu scherpe regels van toepassing op het verzamelen en bewaren van gegevens.

Wat vind jij van deze ontwikkeling in het sollicitatieproces?

Waardeer dit blogbericht:
0

Met jarenlange ervaring als recruiter weet Bas Klein Geltink, oprichter van Sollicitego, als geen ander waar bedrijven naar zoeken en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden. Hij is altijd van mening dat je moet doen wat je gelukkig maakt. In zijn geval: mensen helpen door het overdragen van zijn kennis. Met Sollicitego heeft hij het grootste trainingsbureau op het gebied van solliciteren in Nederland.

Reacties