13
okt

Handboek Arbeid & Pensioen: Hoofdstuk 5 & 6

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4319
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Kennis over de huidige stand van zaken rondom arbeidsrecht is onmisbaar voor iedere hr-directeur en ook word je geacht te weten wat de impact is van de nieuwste jurisprudentie op je beleid.

De advocaten van Van Benthem & Keulen willen graag hun kennis met de leden van HRcommunity delen. Theorie en praktijk zijn gebundeld in het Handboek Arbeid & Pensioen. Wij publiceren iedere twee weken twee hoofdstukken uit dit onmisbare naslagwerk.

Het vijfde en zesde hoofdstuk gaan in op twee belangrijke voorwaardelijke zaken: het wijzigen van arbeidsvoorwaarden en vakantie en verlof. Lees ook de eerste twee hoofdstukken over het begin van de arbeidsrelatie en het derde en vierde hoofdstuk over twee belangrijke grondrechten in het arbeidsrecht.

Hoofdstuk 5: Wijziging van arbeidsvoorwaarden

Dit hoofdstuk gaat in op de vraag wanneer een werkgever de arbeidsvoorwaarden mag wijzigen. Het uitgangspunt is "pacta sunt servanda", oftewel: overeenkomsten moeten worden nagekomen. Er zijn echter uitzonderingssituaties denkbaar waarin de werkgever de arbeidsvoorwaarden wel eenzijdig kan wijzigen. Hieraan wordt in dit hoofdstuk aandacht besteed.

Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een aantal praktische tips. Een belangrijke tip die in hoofdstuk vijf wordt gegeven is: Overleg met de werknemer.

Hoofdstuk 6: Vakantie en verlof

Hoe worden vakantiedagen opgebouwd? Wie bepaalt wanneer de werknemer vakantie opneemt? Deze en andere vragen over vakantie en verlof worden in dit hoofdstuk beantwoord. Op grond van de wet heeft iedere werknemer recht op minimaal 20 vakantiedagen en 8% vakantiegeld. Daarnaast regelt de wet in welke gevallen de werknemer recht heeft op bijzonder verlof, bijvoorbeeld ouderschapsverlof. Het is belangrijk om met betrekking tot vakantiedagen en verlof een goede administratie bij te houden. In dit hoofdstuk lees je hier meer over.

Download hoofdstukken

VBKHANDBOEK

Waardeer dit blogbericht:
0

Eigenaar van de Koning Business Development en lid kernteam HRcommunity. Onder andere verantwoordelijk voor HRzone, HRjob en HRxpress. Onderdeel van redactie HRzone.

Reacties