28
aug

Drie tips voor ontslag op staande voet

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2859
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Ontslag op staande voet is zwaar geschut. Wie het in wil zetten, moet goed letten op de eisen die gelden voor het toepassen van deze vorm van ontslag. Er zijn drie belangrijke spelregels die de werkgever in acht moet nemen.

Laura Kiebert, Van Benthem & Keulen Advocaten en Notariaat

In veel gevallen blijkt een ontslag op staande voet ongeldig te zijn omdat niet is voldaan aan de formele eisen. Zo oordeelde  het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in juni dat een ontslag niet rechtsgeldig was gegeven, omdat de werkgever daar te lang mee had gewacht. Op 5 december 2013 had de directeur camerabeelden gezien waarop te zien zou zijn dat de medewerker een dag eerder diverse eigendommen van de werkgever had meegenomen. De volgende dag, op 6 december 2013, werd de medewerker daar mee geconfronteerd. Volgens het gerechtshof stond er niets aan in de weg om de medewerker op dat moment op staande voet te ontslaan.

De werkgever wachtte echter tot 10 december 2013. Dat bleek een fatale fout: diverse kostbare procedures volgden, het dienstverband bleef in stand en de medewerker bleef dus aanspraak maken op loon. Als de werkgever de knoop direct op 6 december 2013 had doorgehakt, had dit alles vermoedelijk voorkomen kunnen worden.

Ook vanwege andere formele eisen kan de werkgever zich in de voet schieten bij een ontslag op staande voet. Dat kan worden voorkomen door een aantal juridische spelregels over deze ontslagvorm in acht te nemen.

1. Handel snel maar wees zorgvuldig

Bij een ontslag op staande voet moet snel worden gehandeld, maar die snelheid mag nooit ten koste gaan van de vereiste zorgvuldigheid. Voortvarend handelen staat voorop maar dat betekent niet dat er helemaal geen gelegenheid is voor het instellen van een onderzoek, voor het horen van de medewerker, voor intern overleg en voor het inwinnen van (juridisch) advies. Als de werkgever in de hierboven beschreven zaak nog gedurende vier dagen na de bespreking op 6 december 2013 verder onderzoek had gedaan, dan was het ontslag op 10 december 2013 waarschijnlijk wel tijdig verleend.

2. Bevestig en combineer redenen

Het moet voor de medewerker duidelijk zijn waarom hij/zij wordt ontslagen. Als het ontslag mondeling is gegeven, is het goed om direct schriftelijk en per aangetekende post te bevestigen welke feiten en omstandigheden tot het ontslag op staande voet hebben geleid. In veel gevallen wordt het ontslag om meerdere redenen verleend. In die situatie is het belangrijk om te bevestigen dat alle genoemde redenen zowel ieder afzonderlijk, maar in ieder geval gezamenlijk, voldoende reden vormen voor het ontslag op staande voet. Dit zorgt er voor dat het ontslag niet ongeldig is als later blijkt dat een van de aangevoerde redenen niet volledig kan worden aangetoond.

3. Gebruik geen strafrechtelijke termen

Een werkgever doet er goed aan om de redenen voor het ontslag feitelijk te beschrijven in plaats van juridische termen te gebruiken. Wanneer een medewerker heeft gestolen kan bijvoorbeeld worden gesproken over het ‘zonder toestemming wegnemen van goederen’ en zullen juridische kwalificaties zoals diefstal of verduistering moeten worden vermeden. Hiermee wordt een uitgebreide bewijslast voorkomen omdat strafrechtelijke termen een juridische lading hebben.

18 nov - HRinformatiebijeenkomst

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Kom dan naar de HRinformatiebijeenkomst op 18 november. Tijdens de HRinformatiebijeenkomst ontvangt u tips die u direct besparing zullen opleveren!

Datum: 18 nov

Locatie: Landgoed Oosterbeek in Oosterbeek

Prijs: 50 euro p.p.

Aanmelden: Klik hier voor meer informatie of om gelijk uw kaarten te bestellen!

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: Arbeidsrecht

Laura Kiebert is advocaat binnen de praktijkgroep Arbeid en Pensioen bij Van Benthem & Keulen Advocaten & Notariaat. Haar werkterrein omvat een breed spectrum van het arbeidsrecht. Voor grote en middelgrote ondernemingen adviseert en procedeert Laura Kiebert onder meer op het gebied van disfunctioneren en ontslag, ziekte en re-integratie, reorganisatie, medezeggenschap en (collectieve) arbeidsvoorwaarden. De dienstverlening van Van Benthem & Keulen Advocaten & Notariaat is proactief en gericht op praktische oplossingen.

Reacties