25
juli

Ben jij zelfstandig, een teamspeler, hands-on en omgevingssensitief?

Geplaatst door op in Arbeidsmarkt
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2174
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Je beheerst het vermogen om cyclisch leiding te geven aan processen. Je bewaart in complexe situaties het overzicht en benadert vraagstukken op een metaniveau ook strategisch. Met een zorgvuldige en effectieve organisatie van processen faciliteer je collega’s optimaal in de focus op hun inhoudelijke inbreng. Wie begrijpt wat hier staat, wordt direct bij ons aangenomen zonder sollicitatieprocedure.

Bij Fitch verbazen we ons met enige regelmaat over de onleesbaarheid van 98% van de vacatureteksten.

‘Geschikte kandidaten lastig te vinden’

Recruiters worden zenuwachtig en trekken aan de noodbel. ‘Tekort aan jong talent in twee jaar tijd verdrievoudigd’. 395.000 werkzoekenden, maar geen van hen past in het gewenste profiel. Behoort talent tegenwoordig ook tot de categorie ‘uitstervende rassen’ of verhult deze trend een ander probleem? Fitch zoekt het uit.

Onbegrijpelijk taalgebruik leidt tot onbegrijpelijke sollicitanten

‘Kun jij cyclisch leiding geven aan processen?’ Kun je een voorstelling proberen te maken van deze zin? Ronddraaien terwijl je leiding geeft? Zo leiding geven dat je uiteindelijk altijd weer bij start uitkomt? ‘Je benadert vraagstukken op een metaniveau ook strategisch.’ Een metaniveau, wat is dat? Een niveau van niveaus? Hoeveel mogelijkheden heb ik om ‘vraagstukken te benaderen’? Wat is dat eigenlijk, strategisch? Wie het weet mag het zeggen.

De eerste fout die vacaturetekstschrijvers maken is het bezigen van onbegrijpelijk taalgebruik, waarbij we ernstig bedenkingen hebben of ze zelf wel enig idee hebben wat ze willen zeggen. Laat staan dat je kunt verwachten dat een sollicitant het begrijpt. Sterker, we zouden ons als recruiters ernstig zorgen moeten maken als een sollicitant zich meldt die zegt zich te herkennen in dit profiel.

Niet onderscheidend taalgebruik leidt tot niet onderscheidende sollicitanten

Hierbij de tien meest gebruikte vacaturetermen in 2017 op een rij: kun jij als onze nieuwe Chief Zinloze Vacatureschrijver (CZV) ze van een eenduidige, meetbare definitie voorzien?

vacaturetermen
Personeelsnet.nl

Noem één functie waarbij je expliciet géén voorkeur hebt voor een professionele, enthousiaste en resultaatgerichte medewerker die zelfstandig werk kan verzetten. Net zoals je van ieder mens verlangt dat het eet, ademhaalt en slaapt, zijn dit basiseigenschappen die je van íedere werkende kunt verwachten. Wat overigens niet wil zeggen dat iedere medewerker enthousiast is, maar niemand zal zich aan de sollicitatietafel als een niet-enthousiaste sollicitant profileren.

Naast het gebrek aan onderscheidende termen wordt ook vaak gekozen voor termen die veel interpretatieruimte bieden. Wat bedoelen we met ‘flexibel‘? Iemand die te allen tijde bereikbaar is? Iemand die zijn mening bijstelt als de baas dat beter uitkomt? Iemand die zijn taken direct laat vallen als de baas hem iets anders beveelt?

We schrijven vacatures op basis van niet-specifieke of niet-onderscheidende eigenschappen. Niet gek dat zich vervolgens talenten aan de sollicitatietafel melden die totaal niet onderscheidend zijn.

Niet-bestaande combinaties leiden naar niet-bestaande sollicitanten

De derde fout die wij vaststellen in veel vacatures is de opsomming van onverenigbare eisen. Iemand moet én creatief zijn door met briljante nieuwe ideeën te komen (lees: innovatietalent) én moet een strak opgeruimd bureau en georganiseerde agenda hebben. Je moet én opkomen voor je grenzen én niet steeds dwars gaan liggen als je baas iets van je vraagt (immers, je bent flexibel!). Het zijn eisen die tegenstrijdig zijn. Organisators zijn risicomijders, creatievelingen zijn risicozoekers. Wanneer je onmogelijke eisen stelt aan de kandidaten, is het niet vreemd dat je dat schaap met de vijf poten nog niet hebt gevonden.

Is talent of juist een goede vacatureschrijver zeldzaam?

Zijn geschikte kandidaten zeldzaam? Of is het talent om een goede vacature op te stellen zeldzaam? Wie weet wat hij zoekt, zal vinden.

‘Wie weet wat hij zoekt, zal vinden’

Wie niet weet wat hij wil, zal dolen. Om de juiste talenten te ontdekken, moet de recruiter zijn huiswerk beter doen. Een vacature opstellen op basis van eigenschappen die eenduidig zijn en een concrete onderbouwing kennen.

Het voorkomt meteen dat je jezelf (of een collega-leidinggevende) veel extra werk op de hals haalt. Want hoe kun je een medewerker een jaar later in het beoordelingsgesprek toetsen op de dubieuze kenmerken flexibel, zelfstandig en hands-on mentaliteit?

Is goede vacatures schrijven een zeldzaam talent?

Hoe kom je dan tot een goede vacaturetekst? Denk eerst na voordat je achter je laptop kruipt om de laatst gebruikte vacature een beetje aan te passen aan de nieuwe vacante positie. Het grootste gedeelte van de vacatures ontstaan door copy-paste gebruik van eerdere vacatures. Ga in gesprek met de toekomstig leidinggevende. Wat heeft hij nu nodig? Wat mist hij? Neem niet genoegen met lege containerbegrippen als omgevingssensitief en proactief. Dwing hem te concretiseren waarom precies dát gedrag nodig is om de afdeling te redden. Maak concreet welke taken iemand precies gaat uitvoeren. Beperk de vacaturetermen tot maximaal drie eigenschappen. Het dwingt je de meest essentiële ingrediënten van de functie te kiezen.

Kom je er nog niet uit? Bel de spoedhulplijn 088 556 1490. Je krijgt direct onze Chief Zinloze Vacaturetekstenschrijver te pakken. Maar pas op! Hij is weinig flexibel als het gaat om bovenstaande spelregels …

Waardeer dit blogbericht:
0

'Wat ga ik met mijn leven doen?'


Dat is een vraag die iedereen bezighoudt. Het is een eeuwige zoektocht, waarbij er ook niet één sluitend antwoord bestaat.


Een baan staat voor veel mensen gelijk aan zekerheid en veiligheid. Ook niet geheel onlogisch: het zorgt voor brood op de plank. Maar veel mensen vergeten dat een baan ook de grootste invulling is van een mensenleven. Vijf van de zeven dagen gaan er veertig jaar aan op.


Dus is het belangrijk om naast de zekerheid en veiligheid, ook te gaan voor baan die het beste bij je past: dié dingen te doen die je het leukste vindt, die je het beste kunt.


Veel mensen laten de zekerheid en veiligheid prevaleren boven de inspiratie en de energie die ze uit de dagelijkse werkzaamheden zouden kunnen halen. Mijn uitdaging is deze mensen te confronteren met de drogredenen die ze hebben om niet het beste uit zichzelf te halen.


linkedin icon twitter icon

Reacties