01
okt

4 tips voor je werknemers om hun productiviteit te verhogen

Geplaatst door op in Arbeidsmarkt
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2122
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Bijna iedereen is wel eens minder productief dan hij of zij zou willen zijn. Niet goed geslapen, een hectisch schema; het kan aan van alles liggen. Hoe fijn zou het zijn als dit  beperkt kon worden? Met een paar makkelijke aanpassingen kom je al een heel eind.

Auteur: Floris van den Berg

Geen onderbrekingen

Uit onderzoek van Cary Stothart van Florida State University blijkt dat zelfs een notificatie je aandacht voor een moeilijke taak al flink ondermijnt. De aandacht moet over meerdere activiteiten verdeeld worden. Hiermee gaat ook je productiviteit achteruit. Ook al wordt het berichtje niet gecheckt, je bent toch afgeleid en het zal weer een tijd duren voordat de focus terug is.

Natuurlijk is het niet mogelijk om de hele dag te werken zonder onderbroken te worden. Probeer echter onderbrekingen zoveel mogelijk te vermijden. Ben je met een moeilijke taak bezig? Zet voor een uurtje de telefoon en mail uit. En zeg tegen je collega’s dat ze je even niet mogen storen.

Organiseren, organiseren, organiseren

Sommigen beweren dat een rommelig bureau voor creativiteit zorgt. Het zorgt echter ook voor rommel in je hoofd. En dat is niet goed voor de productiviteit. Bovendien verlies je alleen al onnodig tijd aan het zoeken naar aantekeningen, rapporteren en dergelijken.

Ruim dus je bureau goed op en maak je agenda overzichtelijk. Je werkomgeving organiseren zorgt namelijk weer voor ruimte in je hoofd. Dat betekent dus minder afleiding en dat komt ten goede van de productiviteit.

Voedsel

Voedsel is energie en energie is productiviteit. Probeer daarom zo goed mogelijk je energieniveau op peil te houden door gezond en regelmatig te eten.

Neem een stukje fruit als tussendoortje en eet een keer een goedgevulde salade in plaats van brood voor lunch. Plan wat je gaat eten voordat je trek krijgt. Zo verklein je de kans dat je toch naar slechte producten grijpt. Een koffie zonder melk en suiker op zijn tijd werkt ook. Neem alleen niet meer dan zes koppen per dag, want te veel koffie maakt je onrustig.

Vooruit plannen

Plan standaard aan het einde van de dag de werkzaamheden voor de volgende dag. Dit hoeft maar 5 a 10 minuten te duren. Zo kan je de volgende dag meteen van start. Bovendien slaap je waarschijnlijk beter omdat je minder hoeft te piekeren over wat er allemaal morgen moet gebeuren. Plan de moeilijke taken ’s ochtends in, want dan heb je als het goed is de meeste energie.

Wat doe jij om zo productief mogelijk te zijn?

Beeld: Termyl Yahouedeou on Unsplash

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Motivatie Organiseren

HRzone geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen. Naam en functie van de gastbloggers staan na de introductie.


Interesse? Mail dan naar

Reacties