10
dec

Young (HR) professionals in organisaties: toon lef en onderneem!

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4670
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Zonder ondernemerschap kun je nooit een goede (HR) professional worden, is onze overtuiging. Wij geloven dat – naast creativiteit – een ondernemende houding een essentiële eigenschap is van een young (HR) professional; pas als je in staat bent om én je taken goed uit te voeren én met flair nieuwe ideeën en initiatieven in te brengen, ben je een goede young professional. In deze blog geven wij aandacht aan het ondernemen binnen een organisatie, ook wel ’intrapreneurship’ of ’corporate entrepreneurship’ genoemd.

Waarom zijn ondernemende young (HR) professionals nodig?

Voor ons betekent ondernemerschap het zien en realiseren van kansen. In de eerste plaats draait het hier om medewerkers die waarde toevoegen door zich proactief op te stellen en zo uit eigen beweging vernieuwingen in producten, diensten en/of processen van de organisatie weten te realiseren. Verder is belangrijk om op te merken dat intrapreneurship onafhankelijk is van je functie of niveau binnen de organisatie. Juist JIJ, als young professional, kan waarde toevoegen door te ondernemen!

Hoe kun jij als young professional ondernemen binnen je eigen organisatie?

'The way to get started is to quit talking and start doing' – Walt Disney

Als trainee in het YSE Program worden wij dagelijks uitgedaagd om te ondernemen. Dit (intern) ondernemen varieert van het meedenken over een nieuwe propositie van Kirkman Company en het inbrengen van nieuwe ideeën bij je opdrachtgever, tot het organiseren van de YSE Business Game. Tijdens ons traineeship leren we dat je je hierin op verschillende manieren kunt onderscheiden binnen een organisatie. Deze tips en ervaringen delen we dan ook graag met je.

1. Schrijf op welke dingen je opvallen in de eerste drie weken van een nieuw project.

Ondernemen kan zo simpel zijn; je komt te werken binnen een nieuw project, projectteam of organisatie. Door je visie te delen kom je samen tot kansen en ontwikkelmogelijkheden voor zowel het project als jezelf. Een leuk voorbeeld hiervan is een persoonlijke ervaring van mij (Evelien): in mijn eerste weken op de IT-afdeling van Allianz vielen mij een hoop dingen op. Zo constateerde ik dat er nog veel mogelijkheden op het gebied van Het Nieuwe Werken liggen. Nadat ik mijn ‘normale’ taken goed onder de knie had, ben ik mij steeds meer gaan bezig houden met in kaart brengen van deze kansen. Een win-win-situatie: het was een enorm leuke ervaring voor mij, die vervolgens weer waardevolle handvatten voor Allianz opleverde!

2. Maak kansen eerst concreet, voordat je in beperkingen gaat denken.

Te vaak denken mensen: ‘dat kan ik niet’ of ‘daar is geen budget voor’. Ik (Steije) was een van hen.. Inmiddels heb ik geleerd (zoals wij in onze vorige blog ook al aangaven) dat het voor creativiteit en ondernemerschap erg belangrijk is om niet te snel je kritische denkhoed op te zetten. Schrijf eerst concreet op wat de kans de organisatie gaat brengen, voordat je een kritische noot plaatst. Een leuk voorbeeld hiervan is een persoonlijke ervaring van mij: ik had een interessante subsidieregeling gevonden, welke wellicht interessant was voor ons als organisatie. Echter, ik zag gelijk allerlei beren op de weg. Op dat moment lieten collega mij inzien dat er vooral kansen lagen, en wat bleek: uiteindelijk konden we succesvol € 40.000 subsidie aanvragen. Een flinke meevaller en een mooi succes!

3. Deel een incompleet idee met andere ‘intrapreneurs’.

Wees een beetje eigenwijs en geloof in je eigen idee! Ook als deze nog niet helemaal goed is uitgewerkt, en als er – in je beleving - nog flink wat beren op de weg zijn. Een heerlijke manier om collega’s te betrekken bij je idee is door hen een rol geven: de dromer, de realist of de criticus.

Wij geloven dat ondernemerschap ook in de toekomst van groot belang is voor organisaties. Laten wij als young professionals daarom vandaag beginnen met ondernemen in onze organisaties!


 

Waardeer dit blogbericht:
0

Evelien van Damme is trainee bij YSE, powered by Kirkman Company. YSE is dé organisatie die traineeships organiseert voor ondernemende high potentials met lef bij organisaties zoals Kirkman Company, Kadaster, AMC en Allianz.


  

Reacties