11
feb

VVD politicus Erik Ziengs: ‘Door flexibilisering arbeidsmarkt zal vraag en aanbod werk veel beter op elkaar aansluiten’

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3866
  • 0 reactie
  • Afdrukken

In aanloop naar HR Aan Zet! op 21 maart 2016 publiceren we een aantal interviews met sprekers waarin we dieper ingaan op hun visie op flexibilisering. Erik Ziengs trapt af.

Erik ZiengsErik Ziengs is voormalig ondernemer en sinds 17 juni 2010 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal namens de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD). De Drentse politicus heeft o.a. de portefeuilles mkb, zzp, ondernemerschap, maatschappelijk verantwoord ondernemen, terugdringing regeldruk, en VWS-preventie.

Het thema van HR Aan Zet! 2016 is Van hiërarchie naar netwerk. Hoe beziet u dit onderwerp?

Het is volkomen helder dat arbeidsrelaties anno 2016 aan verandering onderhevig zijn. Vandaag de dag zijn er in ons land bijna een miljoen ZP’ers. Een deel van de organisaties in Nederland werkt niet langer op basis van een hiërarchische verdeling van werknemers die kennis en vaardigheden omzetten in nut voor de top. We zien steeds vaker dat ondernemende Nederlanders voor zich zelf beginnen en hun talenten, kennis en ervaring op basis van hun netwerk inzetten om opdrachten in de wacht te slepen. Organisaties zijn daarom meer en meer bezig met het onderhouden van een netwerk van individuen die iets kunnen bijdragen op de korte termijn (op basis van een opdracht) en minder in het aanbieden van onbepaalde tijd contracten (vaste arbeidsovereenkomst).

Organisaties ervaren obstakels als het gaat om het flexibiliseren van hun arbeidscapaciteit. Wat vind u dat er moet gebeuren om die obstakels weg te nemen?

De VVD vindt dat het flexibiliseren van de arbeidsmarkt goed is voor onze economie, onze ondernemers en voor werkende Nederlanders. De wereld om ons heen verandert constant, dus is het logisch en nodig dat de inzet van mensen snel daarop kan inspelen. Door de arbeidsmarkt te flexibiliseren, kunnen we de vraag naar werk en het aanbod van werk veel beter op elkaar laten aansluiten en durven ondernemers weer te ondernemen.

Hoe ziet uw ideale arbeidsmarkt er over 5 jaar uit?

De arbeidsmarkt over vijf jaar is veel liberaler, transparanter en opener. Dat betekent dat werkgevers makkelijker bijvoorbeeld tijdelijk extra mensen kunnen inhuren als zij die nodig hebben en dat werknemers gemakkelijker klussen en projecten kunnen oppakken bij verschillende werkgevers. Dit zal betere en eerlijkere kansen bieden voor ondernemers, werknemers en de Nederlandse economie. Door de arbeidsmarkt te openen zal het vestigingsklimaat van Nederland verbeteren en dit zal leiden tot meer banen.

De deelnemers aan HR Aan Zet! 2016 gaan 21 maart weg met...

De deelnemer aan het programma HR Aan Zet zal met de borst vooruit het evenement verlaten om met nog meer overgave, zelfvertrouwen en enthousiasme te gaan ondernemen.

 

Waardeer dit blogbericht:
0

Gert Jan Schellingerhout (1974) is Algemeen directeur van HeadFirst, de bemiddelaar die de bij zelfstandig professionals en leveranciers (bedrijven met professionals op de payroll) aanwezige kennis rechtstreeks verbindt aan opdrachtgevers, van het mkb tot corporates. Vanaf het jaar 2000 bekleedde hij verschillende financiële functies binnen HeadFirst tot hij in 2010 promoveerde tot Financieel directeur en daarmee toetrad tot het management van het bedrijf. Sinds 2015 is Schellingerhout actief als Algemeen directeur van deze marktleider in kennisbemiddeling.


linkedin hover 32