16
sept

Structurele tekorten op de arbeidsmarkt?

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 17374
  • 9 reacties
  • Afdrukken

Gaan er na de crisis structurele tekorten op de arbeidsmarkt ontstaan? De meerderheid van de hr-professionals in Nederland verwacht van wel. Guido Heezen, directeur en oprichter van Effectory, denkt hier anders over. Hij roept hr-professionals op om samen in discussie te gaan over dit onderwerp. Om scherp en goed voorbereid de toekomst in gaan.

 

 Omdat de hoeveelheid werk die beschikbaar is afneemt, verwacht ik geen structurele tekorten op de arbeidsmarkt. Vier argumenten onderbouwen deze stelling:

1. Commissie Bakker

Veel hr-professionals baseren hun mening over aankomende arbeidstekorten op het rapport 'Een toekomst die werkt' van de commissie Bakker uit juni 2008. In dit onderzoek is een voorspelling van de arbeidsmarkt gemaakt op basis van demografische kenmerken, waarbij gekeken is naar de naoorlogse generatie die momenteel uitstroomt. In het rapport is echter geen rekening gehouden met de economische omstandigheden waarin we als maatschappij inmiddels verkeren. In het najaar van 2008 is de economische situatie op de wereld er immers drastisch anders uit gaan zien en deze krimp is vanzelfsprekend niet meegenomen in het eerder gepubliceerde rapport.

2. Meer met minder

We zijn er sinds de crisis (en de hierbij horende werkeloosheid) aan gewend geraakt meer werk te verzetten met minder mensen. Organisaties zijn noodgedwongen slanker geworden, maar leveren nog wel steeds dezelfde productie. De arbeidsproductiviteit is dus toegenomen en deze nieuwe werkwijze volstaat ook. Overtollige banen zijn komen te vervallen en organisaties keren terug naar hun kernactiviteiten.

3. Robotisering

Veel medewerkers zijn (en worden) momenteel weggeautomatiseerd. Organisaties investeren in innovaties en technieken om arbeid minder nodig te maken en personeelskosten te drukken. Dit wordt gestimuleerd door het huidige overheidsbeleid waarin arbeid sterk wordt belast en risico's steeds meer op werkgevers wordt afgewenteld. Organisaties hebben er daarom steeds sneller baat bij om in te zetten op automatisering. Deze robotisering zet in toenemende mate door.

4. Implosie zakelijke dienstverlening

Tenslotte is een krimpende tendens zichtbaar in de zakelijke dienstverlening in Nederland. Tot op heden hielden zakelijke dienstverleners elkaar druk bezig: het advocatenkantoor behartigde de belangen van het reclamebureau, dat de promotie van het onderzoeksbureau verzorgde, dat onderzoek uitvoerde voor het advieskantoor, dat weer advies gaf aan het advocatenkantoor, enzovoorts. Zo is de cirkel jarenlang rond geweest. Nu het echter minder goed gaat met deze organisaties, zakt dit stelsel in en gaan er veel banen verloren.

Om deze vier redenen verwacht ik geen structureel tekort op de arbeidsmarkt. Uiteraard zal het voor organisaties altijd een uitdaging blijven om talent te vinden en dit aan zich te binden. Dit geldt zeker voor technische functies, waar wel een tekort aan is en voorlopig blijft bestaan. Buiten uitzonderlijk talent en technische specialisten voorzie ik echter geen tekorten in de toekomst.

Wat is uw visie?

Wat is uw visie op de arbeidsmarkt? Ontstaat er een tekort en hoe ziet dit er dan uit? Of blijft er een overschot? Ik ben benieuwd naar uw reactie in de comments.

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: Arbeidsmarkt Trends

Guido Heezen is oprichter van Effectory. Hij is de initiator van de Beste Werkgevers Awards, auteur van het boek: "Winnen met uw medewerkers", "De kracht van feedback" en "Het verborgen potentieel van werkend Nederland". Daarnaast is hij een veelgevraagd spreker.


De vraag die hem al jaren drijft is: "Hoe haal je als organisatie het optimale uit het potentieel van je medewerkers?" en hoe zet je dit potentieel in om een duurzaam succesvolle, energieke organisatie te worden?


linkedin hover 32   twitter hover 32

Reacties