02
sept

Simon says: stop het hokjesdenken!

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2432
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Een belangrijke eis in veel vacatures is relevante werkervaring. Hoewel dit begrijpelijk is, ben ik van mening dat werkgevers hier kansen laten liggen. Een frisse blik en ervaringen opgedaan in andere branches, kunnen een grote toegevoegde waarde hebben en bijdragen aan verandering, innovatie en vitaliteit in een organisatie.

Hokjesdenken

In een vacature bij een bepaalde gemeente stond onlangs dat de veranderaar ‘out of the box’ moest kunnen denken en dat tenminste negen jaar ervaring binnen een gemeente een harde voorwaarde was. Je zou toch denken dat juist voor een vacature als deze iemand de voorkeur heeft met ervaring buiten de overheid. Niet dus. Het past in het hokjesdenken en de ideeën die we daarbij hebben. Iemand met ervaring buiten de overheid past lastig binnen de overheid en andersom. Iemand die jaren als HR-adviseur in een technische omgeving heeft gewerkt, kan moeilijk HR-advies geven in een zorgorganisatie.

Jammer. Branches zouden zoveel van elkaar kunnen leren. Juist het aantrekken van een functionaris uit een andere branche kan nieuwe en verhelderende inzichten geven die bruikbaar zijn in de organisatie. Juist iemand vanuit een andere branche zou kunnen bijdragen aan de cultuurverandering omdat hij zich minder gemakkelijk conformeert aan de bestaande cultuur.

Gastgerichtheid in de zorg

In de tijd dat mijn moeder in een verzorgingshuis zat heb ik weleens geroepen dat de manager van de zorginstelling iemand zou moeten zijn met uitgebreide ervaring in het hotelwezen. Iemand die weet wat gastgerichtheid is en dit gaat vertalen naar het leveren van zorg aan de bewoners. Hoe boeiend zou dit zijn?

Schijnzekerheid

Mensen houden van zekerheid. Zekerheid die werkgevers denken te vinden bij het kiezen van kandidaten uit dezelfde branche. Ik zie dit als een schijnzekerheid. Het slagen in een organisatie hangt van zoveel meer factoren af dan alleen het kennen van de branche.

Durf te gaan voor meer buiten de comfortzone. Ik weet zeker dat dit veel zal opleveren.

beeld: pixabay

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: HRD Recruitment Vitaliteit

Gedreven HR businesspartner die graag samen met u uitdagingen aangaat. Mijn eerste activiteit is op dit moment het in de markt zetten van Senior Flexperts, een nieuw concept, waarbij onder het motto “ervaring als oplossing” ervaren professionals ( vanaf 15 jaar werkervaring) gematcht worden met opdracht- en werkgevers. Daarnaast ondersteun ik al vele jaren diverse opdrachtgevers met personeel, organisatievraagstukken in brede zin.


linkedin hover 32 twitter hover 32