18
sept

Selecteren op kennis, ontslaan op persoonlijkheid?

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4797
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Zo’n 80 procent van de professionals wordt aangenomen op kennis en ervaring, 80 procent wordt ontslagen op persoonlijkheid. Een (te) hoog percentage. Maar waar ligt dit nu precies aan? Kunnen opdrachtgevers slecht inschatten of iemand bij het team past of is het iets anders?

Auteur: Paul Busé, directeur recruitment BLMC

Niet passend bij cultuur?

In al die gesprekken die ik jaarlijks voer met kandidaten, opdrachtgevers en interim-managers valt me iedere keer weer hetzelfde patroon op. Opdrachtgevers, of het nu gaat om een vaste functie of een interimfunctie, selecteren professionals vooral op kennis en ervaring. Een afgeronde HBO- of WO- opleiding in combinatie met vergelijkbare kennis en ervaring bij een zelfde type werkgever in dezelfde branche wordt als zeer belangrijk ervaren. Tijdens het selectieproces wordt vooral hier de nadruk op gelegd. Wanneer een medewerker de organisatie verplicht moet verlaten, geven opdrachtgevers aan dat het dienstverband met de manager logistiek of supply chain is verbroken omdat de persoon niet paste in de cultuur van de organisatie of het niet eens was met de visie van diezelfde organisatie.  Zelden wordt gebrek aan kennis of ervaring als argument genoemd.

Bij kandidaten voor een vaste of interimfunctie hoor je hetzelfde, maar dan vanuit een ander perspectief. Kandidaten verlaten de organisatie niet vanwege de minder goede arbeidsvoorwaarden of iets dergelijks. Steevast is het antwoord dat de samenwerking met de direct leidinggevende niet optimaal was, de klik met de cultuur ontbrak of er sprake was van ‘een visieverschil’. Ook hier speelt het gebrek aan kennis en ervaring geen of nauwelijks een rol van betekenis.

Kortom, organisatie en kandidaat praten alleen maar met elkaar over kennis en ervaring, terwijl ze ook en vooral met elkaar zouden moeten praten over welke cultuur binnen een organisatie heerst en of de kandidaat daar nu wel of niet in past. En over wat de plannen van de organisatie en de kandidaat zijn, en of en hoe die met elkaar matchen. Het vraagt meer tijd van organisatie en kandidaat aan het begin van het proces, maar ik garandeer je, die tijd verdient zich in de loop van de jaren zich dubbel en dwars terug. Durf jij die tijd te nemen?

Beeld: rawpixel.com // Unsplash

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: Interim

HRzone geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen. Naam en functie van de gastbloggers staan na de introductie.


Interesse? Mail dan naar

Reacties