17
dec

Perfect netwerken

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2963
  • 1 reactie
  • Afdrukken

Als het netwerken goed gaat, krijg je dan als beloning automatisch een baan? Nee, dat is helaas ook weer niet zo. In mijn vorige blog sprak ik de overtuiging uit dat als je na je ontslag tijd hebt genomen om het te verwerken, dat als je daarna hernieuwd weet wat je waard bent en voor wie dat relevant is, dat je daardoor, als vanzelf, boordevol ideeën zit over met wie je contact wilt zoeken. Het netwerken loopt dan soepel en stromend; het kost je tijd maar geeft je ook energie.

Maar heb je daarmee een baan? Of kan het wel eens zo uitpakken dat het niet voldoende blijkt te zijn en dat outplacement lang duurt? Dat kan wel. Helaas houdt de werkelijkheid zich niet altijd goed aan wat we willen. Zo begeleid ik momenteel een man die een werkelijk voorbeeldige outplacement kandidaat is. Hij zag zijn ontslag wel aankomen maar te laat, had het toch niet verwacht. Daarna bleek hij bereid tot kritisch zelfonderzoek waarin hij zocht naar hoe hij zichzelf kon verbeteren waarbij hij ook zijn talenten en sterke punten opnieuw belichtte. Hij maakte een sterk cv met een klinkende payoff voor potentiele geïnteresseerden. Hij vond zichzelf opnieuw uit op onder meer LinkedIn en hij snapt precies wat Personal Branding is en hoe hij zijn kansen verhoogt door consistente communicatie. Hij heeft zijn eisen bijgesteld en richt zich niet alleen op wat hij wil en kan maar heeft ook veel aandacht voor wie dat relevant is. Hij weet wie wat aan hem heeft en is daardoor goed in staat om constant netwerkcontacten aan te boren en te onderhouden.

Hij is nu zeker 30 sollicitatiegesprekken verder en minimaal het dubbele aan netwerkcontacten. Het heeft hem een kleine klus opgeleverd maar nog niet de baan waar hij naar zoekt. Hij zoekt al een jaar.

Wat nu? Bewijst dit dat netwerken niet werkt? Nee, het laat zien dat het nu een lastige tijd is waarin het niet voldoende is om je zaken op orde te hebben. Tot jezelf komen en het juiste sollicitatiegedrag laten zien is één; helaas is het voor sommigen zo dat het lang duurt voordat zich dit omzet in een baan. Het gaat ook om zaken als niet opgeven, doorzetten, positief blijven....en baanloos toch activiteiten blijven doen die jou relevant maken voor jouw netwerk. Hoe dat kan, is voor mij het onderwerp van de volgende blog. Ik ben benieuwd, beste lezer, of je al suggesties kunt geven hiervoor!

Waardeer dit blogbericht:

Outplacementbegeleiding voor werkzoekenden. Coaching voor ondernemers en leidinggevenden. En therapie voor wie dat nodig heeft. Als psycholoog help ik jou om werk te vinden of beter te worden in het werk dat je doet. Tenslotte verzorg ik ieder jaar een aantal trainingen, lezingen en workshops over het onderwerp 'werk'.


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties