05
sept

Opgeleid voor werkloosheid

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4999
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Het was eind juni. De periode waarin een hele lading scholieren de middelbare school inruilen voor het studentenleven. Afgestudeerde studenten beginnen aan het "echte werk". Tenminste, als ze dat vinden...

Want het verschil tussen mensen die wel werk vinden en de mensen die geen werk vinden is enorm! Hierdoor is voor mensen die beginnen met studeren de vraag 'welke studie levert de meeste kans op een baan?' steeds belangrijker. Voor starters speelt steeds meer de vraag 'wat te doen als je klaar bent met je studie?'.

Hoogopgeleid, welwillend en werkloos

Over die laatste vraag organiseerde Pakhuis de Zwijger in Amsterdam op 6 juni een bijeenkomst over "de eeuwige stagiair". Dit programma ging eindelijk eens niet ging over al die hippe ondernemers en zzp'ers. Wel over het harde feit dat een dik diploma geen garantie meer is op werk of een baan.

Veel starters, met name met een master diploma blijken vaker en langer onbetaalde stages te doen in de hoop werk te vinden. Een confronteerde conclusie, aangezien het baanperspectief één van mijn eigen argumenten was om door te studeren voor een mastertitel. En, misschien nog wel het vervelendste, na twee uur discussiëren, lijkt er in De Zwijger nog geen oplossing te zijn gevonden...

Wie hebben wel snel werk?

Wanneer je de studie eenmaal hebt afgerond is het lastig een nieuw vakgebied in te duiken. Als scholier kun je een strategische keuze maken. Onlangs bracht weekblad Elsevier een publicatie uit met daarin de kansen op de arbeidsmarkt per studie voor HBO en WO starters. In dit onderzoek zijn er drie indicatoren die het 'succes' van een studie op de arbeidsmarkt bepalen. Hoe snel kun je aan de slag? Wat is je salaris na 1,5 jaar werken? En hoe groot is de kans dat je een vaste aanstelling krijgt?

Het onderzoek schetst een voor velen bekend beeld. Wie snel een goed betaalde baan wil, moet een technische of financiële studierichting kiezen. Wie in de creatieve of maatschappelijke hoek aan de slag wil, kan lang wachten op een magere boterham. Wie slim is kiest dus een studie die hoog scoort op één van deze drie indicatoren of zelfs alle drie. De vraag is wel of dat ook altijd kan? En of je daar ook echt gelukkig van wordt?

Ook ik heb regelmatig gefantaseerd wat voor werk in zou willen doen als ik mij er op de Havo toe had kunnen zetten om m'n best te doen bij natuur- en scheikunde. Bijvoorbeeld om bij één van die 100 grote Nederlandse maakbedrijven te gaan werken. Gelukkig mag ik als HR adviseur regelmatig in die hoek aan de slag. Ik ben erg nieuwsgierig of ook jij wel eens spijt hebt gehad van je studiekeuze. En naar wat je hebt gedaan om aan een baan te komen.

Dit artikel is eerder verschenen op P&Oactueel

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Arbeidsmarkt Trends

Als jonge hond heb ik nog veel te leren over de zin en onzin van het werk. Deze blog gebruik ik dan ook om publiekelijk na te denken. Om een warrige stroom van hersenspinsels om te zetten in een coherent verhaal. Van organisatorische uitdagingen tot en met fundamentele vraagstellingen over werk en ons leven daaromheen, er is niets dat ik van te voren uitsluit. En bij deze nodig ik u van harte uit om ook uw gedachten op mijn blogs los te laten. Wellicht komen we samen tot weer een nieuwe vraag die niet onbeantwoord mag blijven!


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties