05
apr

Open oog voor vrouwelijk potentieel in midlife fase

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 5016
  • 0 reactie
  • Afdrukken

De midlife fase bij vrouwen biedt perspectieven voor werkgevers. In deze fase stellen veel vrouwen zichzelf de vraag of dit het leven is wat zij wilden. Zij gaan op onderzoek uit. Zo ook de werkende vrouwen. In veel gevallen hebben zij hun ambities niet geheel waargemaakt bijvoorbeeld vanwege moederschap of andere zorgtaken. In de midlife fase komen vaak kwaliteiten en talenten naar boven die lange tijd niet volledig zijn benut. Een uitgelezen kans voor werkgevers om deze talenten de ruimte te geven en benutten.

Tekst Eliane van Beukering

Onlangs deed ik mee aan het 50 Vrouwen Onderzoek van Janine Janssens. Het 50 Vrouwen Onderzoek is een project dat is gestart in januari 2013. Door middel van interviews met vijftig vrouwen, brengt Janine in kaart hoe vrouwen in Nederland de midlife fase beleven en hoe ze ermee omgaan. De midlife fase bij vrouwen vindt plaats in de leeftijd van 39 tot 55 jaar. Zoals elke levensfase, ervaart de mens tijdens de midlife fase veranderingen die ons confronteren met de eigen identiteit.

Het werkbare leven

De vragen die Janine mij stelde gaven mij niet alleen stof tot nadenken over mijzelf en mijn leven. Ik liet ook een aantal vrouwen in de midlife leeftijd die een traject hebben gevolgd de revue passeren. Wat gebeurt er nou eigenlijk in de midlife fase bij vrouwen? Heeft dat gevolgen voor haar werkbare leven? En hoe heeft dat betrekking op haar carrière?

Veel is er al geschreven over de midlife fase, of nog sterker de midlife crisis. Deze term wordt gekoppeld aan het cliché van de man die een jongere versie van zijn vrouw gaat daten en een Harley Davidson aanschaft. Meestal blijft de man wel gewoon het werk doen wat hij al deed.

Maar hoe gaat dat dan bij vrouwen? Gaan zij een jongere man daten? Spullen kopen die zij allang hadden willen hebben? Veel vrouwen koppelen de term midlife fase aan de overgang en de daarbij behorende lichamelijke veranderingen. In relatie tot hun werk hoor je de term nog weinig. Toch speelt de midlife fase bij vrouwen en hun werk wel degelijk een belangrijke rol.

Identiteit en zelfwaardering

Bij vrouwen komen identiteit en zelfwaardering voort uit hun sociale relaties, zelfs bij vrouwen in hoge posities. Dit patroon verandert rond de midlife fase. Vrouwen beginnen dan meer energie te richten op de wereld buiten huis en gezin. Zij zijn dan in staat om een eigen bedrijf te beginnen, een opleiding te volgen of iets te ondernemen wat hun hart hen ingeeft. In deze fase hebben veel vrouwen de behoefte om met sluimerende behoeftes van zichzelf aan de slag te gaan in plaats van zich te richten op de behoeften van anderen. Dat gegeven werkt ook door in het werk. Er kan een (innerlijke) strijd ontstaan wanneer er geen gehoor wordt gegeven aan deze behoefte.

Vrouwen kunnen dan een druk ervaren die zich opbouwt en een uitweg zoekt. Veelal uit deze druk zich in lichamelijke klachten. Vermoeidheid, lusteloosheid, spierpijn en desinteresse in de medemens zijn veel gehoorde klachten. Regelmatig vallen vrouwen uit met burnout-achtige klachten en wordt rust geadviseerd.

Loopbaanonderzoek

Zelden komt er een loopbaanonderzoek aan te pas. Laat staan dat er gekozen wordt voor een traject dat het totale plaatje in beeld brengt. Bijvoorbeeld in de vorm van lifestyle coaching. Jammer, want vaak blijkt dan dat er al resultaten behaald kunnen worden met relatief kleine aanpassingen in leefstijl, voeding en beweging. En dat het doorlopen van deze midlife fase een geweldig nieuw perspectief op de volgende levensfase kan bieden.

Wanneer vrouwen in de midlife fase ondersteund worden in hun zoektocht naar hoe zij hun talenten kunnen inzetten en waar hun krachten liggen, plukken bedrijven er de vruchten van. Juist het inzetten van deze talenten kan bedrijven extra rendement opleveren. Een nog onaangebroken groep verborgen talent.

Waardeer dit blogbericht:
0

De rode draad in de loopbaan van Eliane van Beukering is: begeleiden van mensen op en naar de arbeidsmarkt. Inmiddels heeft zij 20 jaar ervaring opgedaan in diverse functies zoals project manager werkgelegenheid, operationeel manager van een opleidingscentrum, HR manager en loopbaan- en mobiliteitsadviseur. In 2005 heeft zij Femergy opgericht. Femergy staat voor Female Energy. Vrouwelijke Energie, daar houdt Femergy zich mee bezig. Eliane en haar team gelooft erin dat werkende vrouwen volledig in hun kracht staan en tot hun recht komen wanneer werk, privé en hun gezondheid in balans zijn.

Reacties