18
feb

Ondernemer Bastiaan Zwanenburg: 'Focus op verantwoordelijkheid en niet op hiërarchie'

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2982
  • 0 reactie
  • Afdrukken

In aanloop naar HR Aan Zet! op 21 maart 2016 publiceren we een aantal interviews met sprekers waarin we dieper ingaan op hun visie op flexibilisering. Bastiaan Zwanenburg neemt het stokje van Erik Ziengs over.

Bastiaan ZwanenburgAls 10-jarige startte Bastiaan zijn eerste webshop. In 2013 startte hij Woodify, een succesvolle webshop voor houten zonnebrillen. In dezelfde periode stond hij aan de wieg van Young Creators, een community voor ambitieuze ondernemende tieners en studenten. Hij is vanaf het begin actief betrokken geweest bij deze interactieve community, die inmiddels duizenden jonge toptalenten groot is. Momenteel is Bastiaan naast Young Creators druk met zijn studie Aerospace Engineering en is hij nauw betrokken bij het project van de Delft Hyperloop, een trein die 1000 km/u kan rijden.

Het thema van HR Aan Zet! 2016 is Van hiërarchie naar netwerk. Wat is jouw visie op dit onderwerp?

Ik zie bij jonge ondernemers dat ze veel minder gebonden zijn aan bedrijven en merken. Waar de mensen uit de generatie van mijn ouders soms wel hun hele werkzame leven bij bedrijven als Shell of Heineken doorbrengen, werken ondernemers van mijn generatie soms maar een paar weken of maanden voor een bedrijf. Ik denk dat deze trend zich zal doorzetten, en dat zal betekenen dat bedrijven hun structuur hier ook op moeten aanpassen. Veel minder met vaste rapportage-hiërarchieën, veel meer met losse verantwoordelijkheden binnen een netwerk.

Welke acties moeten organisaties nemen op de flexibilisering van de arbeidscapaciteit?

Minder hiërarchie, meer focussen op verantwoordelijkheden. Bedrijven moeten (nog meer) hun best doen om zich interessant te maken voor werknemers en talent. De structuur van werken moet ook flexibeler worden; minder vaste kantoren en werkplekken en meer mogelijkheden voor flexibilisering.

Welke rol kan HR spelen in deze manier van organiseren?

Ik denk dat HR op twee vlakken een belangrijke rol heeft:

  1. Ik merk dat jongeren uit mijn generatie meer behoefte hebben aan een flexibelere manier van werken. De prestaties zijn belangrijker dan de manier waarop. Ze bepalen zelf wanneer ze werken en wanneer niet. HR kan binnen organisaties de teugels laten vieren op het gebied van werktijden en vakantiedagen en meer focussen op performance-evaluations. Dit zal de productiviteit en loyaliteit van werknemers drastisch verhogen.
  2. Bedrijven moeten de manier waarop ze communiceren naar potentiële werknemers aanpassen. Misschien is er wel meer ruimte voor tijdelijke rollen met specifieke verantwoordelijkheden. Presenteer je als flexibel bedrijf – dit zal jong talent aantrekken.

De deelnemers aan HR Aan Zet! 2016 gaan 21 maart weg met... ?

Ervaringen van 9000 talentvolle jongeren (15-25 jaar) en inzichten over hoe deze groep straks zal functioneren op de arbeidsmarkt. En het allerbelangrijkste: Hoe kunnen bedrijven zich aanpassen op deze generatie?

beeld: Pexels

Waardeer dit blogbericht:
0

Gert Jan Schellingerhout (1974) is Algemeen directeur van HeadFirst, de bemiddelaar die de bij zelfstandig professionals en leveranciers (bedrijven met professionals op de payroll) aanwezige kennis rechtstreeks verbindt aan opdrachtgevers, van het mkb tot corporates. Vanaf het jaar 2000 bekleedde hij verschillende financiële functies binnen HeadFirst tot hij in 2010 promoveerde tot Financieel directeur en daarmee toetrad tot het management van het bedrijf. Sinds 2015 is Schellingerhout actief als Algemeen directeur van deze marktleider in kennisbemiddeling.


linkedin hover 32