29
aug

Nu in het theater: lachen met intercedenten!

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3060
  • 3 reacties
  • Afdrukken

Je bent jong, slim en afgestudeerd: de ideale omstandigheden voor een starter op de arbeidsmarkt. Nooit meer ingewikkelde tentamens, nooit meer lastige werkgroepen... Aan de slag! O ja, nog even die brief aftikken voor dat leuke bedrijf. Goed je best doen op het gesprek, en het echte leven kan dan eindelijk beginnen.

Inderdaad, zo werkt het dus niet. Het leven van een pas afgestudeerde ziet er anno 2014 een stuk anders uit dan hoe docenten van de hogeschool of universiteit je op open dagen voorhielden. Zonder dat je het door hebt, ben je in de sollicitatiemolen terecht gekomen. En met een beetje pech zit je vaker aan de tafel van een uitzendbureau dan bij een daadwerkelijk interessante werkgever.

Na afloop van het veelal clichématig vraag-antwoord gesprek blijkt dat negen van de tien keer de intercedent 'helaas niets voor je kan betekenen' ('maar we bewaren je gegevens in de database!'). Zonde van m'n tijd, zul je achteraf denken. Niet waar. Als je het een beetje slim aanpakt, kun je een hoop voldoening halen uit dergelijke gesprekken'.

lucasafgestudeerd

Zie het sollicitatiegesprek als een knap opgevoerd toneelstuk. En het uitzendbureau is de plek waar het toneelstuk zich afspeelt, het theater dus en intercedent Jeffrey is jouw tegenspeler. Tenminste, als je zelf ook de rol van acteur op je neemt. Het gaat als volgt.

Dinsdagmorgen 11.00 uur. Je bent uitgenodigd voor een gesprek bij uitzendbureau X ergens in een schimmig winkelcentrum diep in Amsterdam-Noord. Je loopt het stoffige kantoortje binnen. De hoge rode gordijnen schuiven langzaam open – de voorstelling kan beginnen. Jeffrey, druk in de weer met een kopieerapparaat, kijkt op. Hij geeft je een slappe hand en start het gesprek.

Heb je het een beetje kunnen vinden?
-Neenee, ik ben nog onderweg. Maar ik hoorde dat ze hier goede koffie hebben.

Op deze vacature hebben wij een overweldigend aantal reacties mogen ontvangen.
-Daar ben ik blij om.

Vat je cv even kort samen.
-Dat is goed. Vat mijn cv maar even kort samen. Waarom heb je gereageerd op mijn sollicitatie?

Ehh hoe bedoe...
-Waarom ben ik de juiste man op de juiste plek?

Eh.. Volgende vraag. Hoe zouden je vrienden jouw omschrijven?
-Altijd dronken. Goed met vrouwen. Gaat nooit naar huis voordat de lichten weer aangaan. Een gebrek aan doorzettingsvermogen kun je mij niet verwijten.

De opdrachtgever zoekt iemand die stressbestendig is. Ben jij dat?
-Mag er binnen gerookt worden? Dan komt dat wel goed.

Houd jij van een echte uitdaging?
-Absoluut, ik word steeds beter in op tijd uit mijn bed komen!

Ben jij een 9 tot 5 type?
-In het weekend zeker. Dan zijn de afterparties op hun best.

Wij zijn geen cv-schuivers.
-Wat bedoel je daarmee?

Eh.. dat weet ik eigenlijk ook niet zo goed. Heb je zelf nog vragen?
-Hoe kom ik hier zo snel mogelijk weg?

Je hoort zo snel mogelijk van ons. Waarschijnlijk begin volgende week al!
-Mooi!

Pauze. Tijd om wat drinken te halen.

Begin volgende week ben jij uitzendbureau X natuurlijk allang vergeten. En op vrijdagmiddag al helemaal. Totdat om 16:55 uur een onbekend nummer je belt. De tweede helft van de voorstelling vangt aan. Je neemt op.

Goedemiddag, met Lucas Boon. Waarmee kan ik je van dienst zijn? Heb je één momentje? Ik zet je even in de wacht. Ja. Hallo?
-Eh ja, hai. Met Jeffrey van het uitzendbureau. Je bent het niet geworden, zeg maar. De opdrachtgever zocht iemand met meer ervaring, geloof ik. Ik wil je graag veel s...

Wacht even. Waar bel je precies voor? Dan pak ik je je gegevens er even bij.
-Ik ben eh.. junior intercedent bij het uitzendbureau.

Momentje hoor. Ik vraag het even aan mijn collega. Wat is je geboortedatum? Dan zet ik je even op de luidspreker.
-1994. Maar ik ben dus intercedent. Het gaat om jouw soll....

Ja, daar ben ik weer. Bedankt voor het wachten. We hebben je gegevens er even bij gepakt. Ik begrijp van mijn collega dat de opdrachtgever op zoek is naar meer ervaring? Kun je dat motiveren? Wat zijn de drie meest positieve redenen om tot dat besluit te komen? En de negatieve?
-Eh, ik snap ni..

Ik wil je in ieder geval super bedanken voor je tijd. De komende maanden kan ik niets voor je betekenen. En daarna ook niet. Maar je kunt natuurlijk altijd de website in de gaten houden.
-Maar...

Voor nu wil ik je heel veel succes vinden met het zoeken naar een geschikte kandidaat. En als ik iets nieuws heb, dan is jouw uitzendbureau misschien wel de eerste aan wie ik denk. Je hoort gauw van mij!

Tuut tuut....

 

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: Arbeidsmarkt Recruitment

Lucas Boon (1986) is in 2012 afgestudeerd op Human Resource Management aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij heeft een diverse achtergrond in opleiding en werkervaring, maar schrijven is iets waar zijn bloed echt sneller van gaat stromen. Tegenwoordig schrijft Lucas voor verschillende websites en media.

Reacties