27
jan

Niet Normaal of Nieuw Normaal, that’s the question

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2462
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Een vriend van mij weigert al enkele jaren hardnekkig te spreken van "de financiële crisis". Dit terwijl zijn autobedrijf zich in een branche bevindt waar best wat klappen vallen. Daar waar anderen omvallen is zijn bedrijf weer aan het groeien. Ik vind het knap bijzonder.

Het verschil? Hij heeft het al jaren consequent over het "nieuwe normaal". Enorm verfrissend, want met deze vaststelling heb je de kans om langdurige analyses en vooral geklaag over "de crisis" over te slaan.

Niet normaal

Kort uitgelegd en samengevat in mijn woorden: Met behulp van de financiële sector hebben we onszelf enige tijd met succes voor de gek gehouden. We zijn gewend geraakt aan een (financiële) situatie die niet strookte met de werkelijkheid. Een virtuele wereld zeg maar. Eentje die niet duurzaam bleek. Of: "niet normaal". Op basis hiervan hebben we ook verwachtingen en gedrag bij onszelf ontwikkeld die "niet normaal" zijn.

Wakker worden

We, sommigen wat sneller dan anderen, zijn ondertussen wakker: veel dingen gaan, of zijn anders, in werkelijkheid dan we verwacht of gepland hadden. Anders gezegd: de werkelijkheid, vooral de financiële, laat zich soms minder goed voorspellen dan we wensen. Simpelweg omdat de economie volgt wat wij doen en niet andersom. De groep die de meeste moeite heeft met wakker worden zijn uiteraard de economen. Zij houden vast aan de (eigen) oude mantra's en aannames en spreken het liefst over "herstel". Zij praten over een "crisis", alsof het een situatie betreft die, als we maar hardnekkig meer van hetzelfde blijven doen, "vanzelf" over gaat. Best naïef als je het mij vraagt.

Nieuw normaal

Ik stel voor dat we in 2015 vooral lekker en verantwoord aan de slag gaan met elkaar vanuit de wetenschap dat er elke dag een nieuw normaal bestaat. En dat nieuwe normaal is morgen natuurlijk weer net iets anders dan vandaag. Er bestaat geen 100% zekerheid en ook geen 100% kloppend economisch model.

De grootste winst zal zijn dat we weer écht beseffen dat die 100% zekerheid niet bestaat. Echt niet. Het zal maken dat we afscheid kunnen nemen van oude verwachtingen (au!), meevallers waarderen (wauw!) en nieuwe ideeën omarmen (yo!). We zullen meer en meer initiatief en verantwoordelijkheid gaan nemen. Hoe leuk is dat?! En hoe meer mensen er wakker worden, hoe meer we dat samen kunnen doen.

En de economie? Geen zorg, die volgt ons vanzelf wel. Een gelukkig nieuw normaal 2015!

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Arbeidsmarkt

Peter ter Haak werkt bij ORMIT aan Talent en Leiderschapsontwikkeling. Als ontwerper van programma's onderscheidt hij zich door zijn waarderend perspectief en creatieve aanpak. Peters' vermogen écht te zien wat er gebeurt en datgene te benoemen waar het om gaat, maakt hem een veelgevraagde facilitator, trainer en coach.


linkedin hover 32

Reacties