02
dec

Negen opkomende HR trends voor 2015

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 16033
  • 2 reacties
  • Afdrukken

Het HR Trend Instituut onderscheidt acht trends in het domein van organisaties en mensen in organisaties. In deze blog heb ik geprobeerd om een aantal van de opkomende HR trends voor 2015 in kaart te brengen.

De onderstaande tabel geeft een overzicht van de acht trendgebieden.

Haak tabel

Kijkend naar de trends en de ontwikkelingen in de markt, heb ik geprobeerd om een aantal van de opkomende HR trends voor 2015 in kaart te brengen.

1. Geen functioneringsgesprekken meer

Eindelijk hebben organisaties door dat ze enorm veel tijd, geld en moeite hebben verspild aan een proces dat niet goed werkt. Weg met de geavanceerde beoordelingsformulieren en weg met de belachelijk beoordelingsschalen. In een bedrijf waar ik werkte was de schaal: slecht/ goed/ zeer goed/ uitstekend. Dit was het resultaat van de onderhandelingen met de ondernemingsraad, en het was een manier om veilig te stellen dat de meeste mensen minimaal met 'goed' werden beoordeeld. Lees een leuk artikel van Josh Bersin: "The myth of the bell curve".
Vraag: zijn jullie bezig met het afschaffen van beoordelingsgesprekken?

2. Organisatieschema's verdwijnen langzaam

Dit is deels wishful thinking van mijn kant, maar er zijn zwakke signalen dat het organigram verdwijnt. Steeds meer afgestudeerden worden geselecteerd door vooral te kijken naar de fit tussen de waarden van de afgestudeerde en het bedrijf, en minder of de afgestudeerde past in een bepaalde startpositie. Omdat het aantal flexibele arbeidskrachten groeit, kunnen steeds minder mensen worden gevangen in het traditionele organigram.
Vraag: zijn er nog organisatieschema's in jouw organisatie? In welke mate weerspiegelen ze de werkelijkheid?

3. Privacy lijkt steeds minder een issue te zijn

'People trackers" zijn in opkomst. Deze week hoorde ik over een experiment waarbij een bedrijf probeert om de emoties van de mensen die een callcenter bellen te bepalen door de toon waarmee ze spreken te analyseren. Op deze manier kan worden bepaald of mensen echt boos of teleurgesteld zijn, en deze lastige bellers kunnen worden doorgeschakeld naar de beste call center medewerker.
Vraag: heb je ook het gevoel dat mensen privacy steeds minder een issue vinden?

4. De deeleconomie vindt ook weerklank bij bedrijven

Het delen van auto's, het delen van huizen en het delen van grasmaaiers en boormachines wordt steeds gebruikelijker. De mogelijkheden voor organisaties zijn ook groot, en in 2015 zullen die meer worden benut. Wie heeft 100% van de kantoorruimte 24/7 nodig? Waarom staan de vrachtwagens stil in het weekeind? Kunnen top technische specialisten veel beter worden benut?
Vraag: welke andere zaken zouden organisaties goed met elkaar kunnen delen?

5. Mobiel/ mobiel/ mobiel

Ook in het HR-domein worden mobiele oplossingen meer en meer de norm. De smartphone is voor vrijwel alle medewerkers een essentieel hulpmiddel. Vandaag gaat het vaak via apps, de toekomst zal waarschijnlijk een meer geïntegreerde gebruikerservaring bieden. Het zijn niet alleen smartphones, maar ook virtual reality instrumenten (zoals Oculus Rift) zullen hun intrede op de werkvloer doen.
Vraag: zijn jullie HR-oplossingen toegankelijk via smartphones? Overwegen jullie om virtual reality tools te gebruiken, bijvoorbeeld voor opleidingen?

6. Real time opvolgingsmanagement

Technologie en het slimme gebruik van HR-analytics maken een veel effectiever opvolgingsmanagement mogelijk. In het verleden was het opvolgingmanagement proces te langzaam, te laat en te beperkt. Als de strategie vraagt om goede 'verbinders' in de organisatie, is het niet erg handig om aan senior management te vragen: "Wie zijn de goede verbinders in uw business unit?". Senior management heeft beperkt zicht op talent, en het verzamelen van de gegevens kost veel te veel tijd. Je kunt beter de gegevens die beschikbaar zijn analyseren, en zoeken naar bepaalde patronen om goede 'verbinders' op te sporen. Een sociale netwerk analyse, bijvoorbeeld, kan zeer verhelderend zijn.
Vraag: zijn jullie begonnen met het vernieuwen van het opvolgingsmanagement proces?

7. Robots in de boardroom

Robots zijn er niet alleen voor de productie. De eerste robots zijn gesignaleerd in de boardroom, en deze trend zal zich doorzetten. Het kan heel nuttig zijn om een lid in je managementteam te hebben die geen emoties heeft, die een zeer goed geheugen heeft en die zeer snel interne en externe data kan analyseren. En een robot kan je altijd uitschakelen (hoop ik...).
Vraag: wie in jullie boardroom zou je graag vervangen door een robot?

8. Het einde van PowerPoint

Wie veert er op als een presentator de zaal binnenkomt en het blijkt dat hij of zij een groot aantal slides gaat presenteren om de presentatie te illustreren? Bijna niemand vindt dit leuk, alleen de mensen die ander werk te doen hebben en die e-mails kunnen verwerken, terwijl de presentatie zich voortsleept. 2015 kan het jaar zijn dat 'storytelling' vaardigheden echt worden gebruikt en dat de mooie verhalen worden geïllustreerd met een paar mooie plaatjes en niet met een vreselijk PowerPoint pack.
Vraag: heb je ook genoeg van PowerPoint en heb je maatregelen genomen om alternatieven te bevorderen?

9. Community management als wervingsinstrument

Recruitment is een verschuiving aan het maken van reactief naar proactief. De praktijk om communities rond organisaties te creëren, een soort van "fanclubs", groeit. De communities zijn aangesloten op de organisatie en via de community kunnen mensen ervaren wat het daadwerkelijk betekent voor een organisatie te werken. Wanneer zich kansen voordoen, kunnen kandidaten uit de communities op een organische manier onderdeel van de organisatie te worden.
Vraag: zijn jullie communities aan het creëren rond jullie organisatie, met recruitment in gedachten?

Dit artikel werd in het Engels gepubliceerd op de website van de HR Trend Instituut9 emerging HR trends for 2015

Vertaling: Tom Haak

Waardeer dit blogbericht:

Tom is the founder and director of the HR Trend Institute. He is also partner at Crunchrapps.com, a SAAS solution for workforce analytics. He has more than 30 years experience in international HR. He led HR Globally in ARCADIS, until April 2014. Prior to ARCADIS he worked for multinationals as Philips Electronics, KPMG and Aon Risk Services. He is interested in HR trends and innovations, that can increase the impact of HR.


Specialties: HR architecture, recruitment, executive development, management development, talent management, International HR strategies, knowledge management, internal communication, executive compensation, performance management, HR innovations- en trends, people analytics


linkedin hover 32twitter hover 32about me-icon


 

Reacties