10
dec

Let’s move: Glimpen, JobSwoppen of Cross Career management?

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 5554
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Een veelgehoorde uitspraak onder werknemers is “de boel zit enorm op slot ” of “ik wil graag een andere baan, maar er is een budgetfreeze”. Binnen veel organisaties hapert de doorstroom vanwege bijvoorbeeld grote reorganisaties. Het gevolg van deze situatie op de arbeidsmarkt is dat (talentvolle) medewerkers gefrustreerd kunnen raken, het gevoel hebben stil te staan of sterker nog de organisatie verlaten om ergens anders wel te kunnen groeien.

In plaats van gefrustreerd te raken of je ontslag nemen kun je ook kiezen uit een aantal andere opties.

Voor de werknemer die wil bewegen

Als werknemer heb je zelf natuurlijk ook de mogelijkheid om in beweging te komen buiten je eigen organisatie, zonder dat ontslag. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van Glimpen (www.glimpen.nl). Hierbij ga je een (leer)ervaring opdoen in een andere omgeving met als mogelijk doel een competentie aan te scherpen of een loopbaanvraag beantwoord te krijgen. De prijs? Die stel je achteraf zelf vast op basis van je eigen waardebepaling.

Een ander nieuw inititatief is Jobswop®. Dit is een platform waar mensen die tijdelijk of permanent van baan willen wisselen met elkaar in contact kunnen komen. Om kennis met elkaar te maken en meer aan de weet te komen over de functie-inhoud en werkomgeving. Op deze manier kun je anoniem binnen je eigen bedrijf of andere bedrijven rondkijken. Deelname is gratis voor werknemers.

Voor de werkgever die wil bewegen

Als werkgever kun je bijvoorbeeld kiezen voor ‘Keijzer & Böhm’, of ‘We share talent’. We Share Talent is een online platform dat het mogelijk maakt om kennis en ervaring te delen over de grenzen van de organisatie heen. Keijzer & Böhm biedt een secondment programma aan dat (talentvolle) medewerkers de kans geeft om ervaring op te doen in een totaal andere werkomgeving voor maximaal een jaar, terwijl ze feitelijk in dienst blijven bij de oorspronkelijke werkgever. De ervaring van talentvolle medewerkers die een periode bij een ander bedrijf hebben gewerkt is overwegend positief. De leercurve is enorm en het enthousiasme is groot.

Alle genoemde organisaties spelen in op een gesignaleerde behoefte in de arbeidsmarkt; de behoefte aan beweging, leren en keuzevrijheid van de individuele medewerker. Met de komst van Generatie Y wordt deze behoefte alleen maar groter.

De tijd zal uitwijzen of deze ontwikkeling bij werkgevers een structurele plek krijgt binnen het arbeidsvoorwaardenpakket (ook binnen het employability beleid past dat natuurlijk goed) maar mocht dit niet het geval zijn dan kun je als werknemer in ieder geval zelf aan het roer gaan zitten door te gaan Glimpen of Jobswoppen. Enjoy!
 

Waardeer dit blogbericht:
0

Anke Koster is eigenaar van Temperament Training + partner bij van Exel en partners, advies- en trainingsbureau op het gebied van teamontwikkeling en verandertrajecten. Zij heeft ervaring op het gebied van zowel teambuildingstrajecten als individuele coaching en begeleidt organisaties bij (cultuur)verandertrajecten.


  

Reacties