23
feb

Leo Witvliet, Nyenrode: ‘HR moet zich onmiddellijk gaan bezighouden met de emancipatie van medewerkers’

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2844
  • 0 reactie
  • Afdrukken

In aanloop naar HR Aan Zet! op 21 maart 2016 publiceren we een aantal interviews met sprekers waarin we dieper ingaan op hun visie op flexibilisering. Vandaag deel 3: Professor Interim Management Leo Witvliet.

Lees hier de interviews met VVD-politicus Erik Ziengs en ondernemer Bastiaan Zwanenburg.

leo witvliet

Leo Witvliet is sinds 2009 Professor Interim Management aan de Nyenrode Business Universiteit. In de periode hiervoor was hij o.a. jarenlang zelfstandig interim manager. Deze praktijkervaring heeft hij ingezet voor o.a. onderzoek naar de vraagzijde van de flexibele arbeids- en kennismarkt en naar permanente educatie van interim managers en -professionals.

Het thema van HR Aan Zet! 2016 is 'Van hiërarchie naar netwerk'. Wat is uw visie op dit onderwerp?

Ik geloof dat de ouderwetse, eendimensionale organisatie definitief is veranderd in een multidimensionale organisatie. Kernwoorden binnen deze organisatie zijn: meerstemmigheid, meervoudigheid en onbepaaldheid.

Welke acties moeten organisaties nemen op de flexibilisering van de arbeidscapaciteit?

Direct aan het werk gaan, want de snelheid van de verandering is sneller dan het aanpassingsvermogen van de mensen in de organisatie. Permanent de vraag stellen: Wat ik nu doe, doe ik dat later op de zelfde manier of anders? Wil een medewerker meekomen in de toekomst, dan moet één dag per week besteed worden aan opleiding (direct en indirect). Dat verschilt nogal van 1.1 % van een loonsom.

Welke rol kan HR spelen in deze manier van organiseren?

Hr moet zich onmiddellijk bezig houden met dit emancipatievraagstuk van medewerkers en minder aandacht besteden aan disciplinering van medewerkers, wat alleen maar gericht is op het managementdenken en organisatielogica.

De deelnemers aan HR Aan Zet! 2016 gaan 8 februari weg met....

De deelnemers gaan weg met een zekere onrust en een to-do-lijst om een eigen handelingsperspectief te ontwikkelen, dat fundamenteel kan bijdragen aan....

Waardeer dit blogbericht:
0

Gert Jan Schellingerhout (1974) is Algemeen directeur van HeadFirst, de bemiddelaar die de bij zelfstandig professionals en leveranciers (bedrijven met professionals op de payroll) aanwezige kennis rechtstreeks verbindt aan opdrachtgevers, van het mkb tot corporates. Vanaf het jaar 2000 bekleedde hij verschillende financiële functies binnen HeadFirst tot hij in 2010 promoveerde tot Financieel directeur en daarmee toetrad tot het management van het bedrijf. Sinds 2015 is Schellingerhout actief als Algemeen directeur van deze marktleider in kennisbemiddeling.


linkedin hover 32