03
mrt

HR-director Rituals Irene Vernie: 'Het draait om sharing knowledge'

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4691
  • 0 reactie
  • Afdrukken

In aanloop naar HR Aan Zet! op 21 maart 2016 publiceren we een aantal interviews met sprekers waarin we dieper ingaan op hun visie op flexibilisering. Vandaag deel 4: Irene Vernie, HR Director Rituals.

Lees hier de interviews met VVD-politicus Erik Ziengs, ondernemer Bastiaan Zwanenburg en Professor Interim Management Leo Witvliet.

Irene Vernie heeft ruime ervaring als HR-eindverantwoordelijke in internationale commerciële organisaties. Vanuit haar ervaring, haar authentieke persoonlijkheid en haar passie voor innovatieve HR-oplossingen, streeft ze naar happy performers at their best. Irene gelooft in loslaten, inspireren, maar ook in ‘gewoon hard werken’. De mensen die Rituals aanneemt moeten zoals ze zelf zegt;’de juiste capaciteiten hebben, hard willen werken, maar zij moeten daarnaast ook bij hun hart kunnen’.

Het thema van HR Aan Zet! 2016 is Van hiërarchie naar netwerk. Wat is uw kijk op dit onderwerp?

Ik herken deze trend wel. De nieuwe generatie denkt niet in hiërarchie, maar veel meer in netwerken van mensen waarbij samenwerking de belangrijkste factor is. Oftewel: van hark naar pannenkoek. Bij deze vorm van samenwerken draait alles om sharing knowledge in een gezamenlijke netwerkorganisatie. Het boek Unboss van Lars Kolind en Jacob Botter geeft een mooi doorkijkje in de netwerkorganisatie.

Flexibele inhuur heeft een bepaalde mate van magie in zich. De ingehuurde zzp’er is namelijk puur gefocust op zijn of haar opdracht en niet bezig met het claimen van een positie of politieke winst.

Organisaties ervaren obstakels als het gaat om het flexibiliseren van hun arbeidscapaciteit. Wat vind u dat er moet gebeuren om die obstakels weg te nemen?

Die obstakels hebben wat mij betreft nu met name te maken met de wet- en regelgeving rondom flexibele inhuur. Het zou enorm helpen als hier duidelijke regels voor zijn. Nu is er veel onduidelijkheid en zorgt voor veel onzekerheid. Organisaties nemen daardoor het risico niet. In mijn optiek werkt dit politieke klimaat averechts. Iedereen is gebaat bij een goed functionerende workforce (zowel vast als flexibel). Ik snap dan ook niet zo goed waar deze bemoeizucht vandaan komt. Op dit moment zorgen wet- en regelgeving ervoor dat de flexibele schil afneemt terwijl de arbeidsmarkt een ander beeld schetst.

Op andere vlakken in de politiek valt er ook winst uit zzp’er te behalen valt. Er is bijvoorbeeld een groot gat qua sociale zekerheid. Mijn advies zou zijn: verleg de focus naar het vraagstuk van de sociale zekerheid.

Hoe ziet uw ideale arbeidsmarkt er over 5 jaar uit?

Ik ga ervan uit dat er dan zeker heldere richtlijnen rond het aantrekken van zelfstandigen zijn en we niet meer in deze onduidelijke situatie zitten. Het is heel erg zonde dat goede flexibele krachten afscheid moeten nemen van een leuke opdracht vanwege regelgeving. In mijn ogen is dat niet oké en moet het heel anders.

HR professionals moeten bij HR Aan Zet! zijn omdat...

Als HR professional vind ik het interessant om kennis te delen over onderwerpen als compliance en het managen van een flexibele schil. Ik denk dat we heel veel kunnen leren van elkaar. Wat ik daarnaast heel interessant zou vinden is wat de ervaringen zijn van organisaties met een grote flexibele schil. Wat is de return on investment en draagt het in de praktijk ook echt bij aan een flexibele organisatie?

Waardeer dit blogbericht:
0

Gert Jan Schellingerhout (1974) is Algemeen directeur van HeadFirst, de bemiddelaar die de bij zelfstandig professionals en leveranciers (bedrijven met professionals op de payroll) aanwezige kennis rechtstreeks verbindt aan opdrachtgevers, van het mkb tot corporates. Vanaf het jaar 2000 bekleedde hij verschillende financiële functies binnen HeadFirst tot hij in 2010 promoveerde tot Financieel directeur en daarmee toetrad tot het management van het bedrijf. Sinds 2015 is Schellingerhout actief als Algemeen directeur van deze marktleider in kennisbemiddeling.


linkedin hover 32