08
nov

Het schrijven van een goede vacature advertentie is zo gemakkelijk nog niet

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 15278
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Vacatureteksten schrijven? Vergeet de kandidaat niet!

Een goede vacaturetekst schrijven begint met het scherp krijgen van het functieprofiel. Hierbij is het belangrijk dat je helder afbakent wat voor type persoon je zoekt voor de functie, wat je verwacht en tegen welke arbeidsvoorwaarden.

Het functieprofiel biedt houvast door het geven van een korte introductie over het type persoon wat je zoekt. De sterkste functieprofielen zijn gebaseerd op informatie, samengevoegd van verschillende medewerkers en afdelingen, zoals de lijn manager, directe collega's en de HR afdeling. Op deze manier wordt een volledig en compleet beeld gegeven vanuit verschillende invalshoeken.

Zodra je een afgestemd functieprofiel hebt, kan gestart worden met het opstellen van de vacaturetekst en advertentie. Hierbij is de gouden regel om doelgroepgericht te schrijven.

Waarom een apart functieprofiel en een aparte vacaturetekst? Een functieprofiel en een advertentie zijn twee verschillende middelen en bedienen ook twee verschillende doeleinden. Het functieprofiel is vaak een intern document wat aangeeft wat voor persoon gezocht wordt, welke kennis en vaardigheden de kandidaat moet bezitten en tegen welke voorwaarden. Het geldt meer als een administratief/formeel document. Het publiceren van het functie profiel als vacature advertentie zal daarom ten koste gaan van de kwaliteit en kwantiteit van de sollicitaties, omdat deze niet is geschreven voor de kandidaat maar voor de organisatie.

300x220-NL-HRZone-V1-Qandidate

Een aantal praktische tips bij het opstellen van een geschikte vacaturetekst.

1. Geef de vacature een heldere en gangbare titel

De titel van de vacature is het meest belangrijkste onderdeel van de advertentie wat gebruikt wordt voor de vindbaarheid van de vacature. Geef de vacature daarom altijd een gangbare titel, dezelfde titel waar je doelgroep op zoekt. Dit betekent in sommige gevallen dat je moet afwijken van de interne functietitel, je kunt dit ondervangen door het in de functie omschrijving te benoemen. Gebruik dus ook geen interne vacaturenummers in de titel. Jouw doelgroep zal naar alle waarschijnlijk niet zoeken op interne vacature nummers.

Daarnaast geldt de regel, less is more, dus houdt de titel kort, bondig en helder. Voor de vindbaarheid van de vacature via de diverse search engines, zoals Google, is het aan te raden de titel een aantal keer te verwerken in de vacature tekst. Dit verhoogt de vindbaarheid van de vacature.

2. Schrijf voor de kandidaat en niet de organisatie

Om de potentiele kandidaten goed te benaderen, is het van belang je te verdiepen in de doelgroep. Bedenk hoe jouw doelgroep communiceert en hoe je ze het beste kunt aanspreken in het jargon wat ze gebruiken en de manier waarop zij hun werk beleven.

Schrijf de vacaturetekst alsof je de kandidaat zou toespreken. Spreek de kandidaat direct aan door in de jij of u vorm te schrijven. Hierdoor kan de kandidaat zich makkelijk verplaatsen in de functie en het bedrijf. Iemand moet zich herkennen in het profiel. Praat niet te veel vanuit de organisatie, maar vanuit de kandidaat. Bedenk wat interessant is voor de kandidaat. De meerderheid van de sollicitanten vindt duidelijkheid over de functie-inhoud een van de belangrijkste aspecten van een vacature tekst.

Schrijf je tekst altijd actief, dit is veel prettiger leesbaar en dit voorkomt een soort formele afstand. Een goed voorbeeld is: "Er zal een opleiding aangeboden worden" en 'wij bieden je een opleiding aan". Het is duidelijk dat het tweede voorbeeld veel vriendelijker overkomt. Varieer daarnaast in opsommingen en lopende tekst. Dit verhoogt de leesbaarheid en de scanbaarheid.

3. De kunst van het weg laten

Zorg ervoor dat je vacature tekst kort en bondig is en wees duidelijk over wat je vraagt en biedt. Vaak gaat het mis al mis bij de vertaling van de taken in het functieprofiel naar de vacaturetekst. Neem niet zonder meer alle taken over, maar bedenk goed welke taken het meest belangrijk en relevant zijn voor de functie en neem deze over in je functieomschrijving. Zo ontstaat een helder beeld van de functie zonder dat deze afschrikwekkend wordt door een enorm lange opsomming van werkzaamheden. Probeer ook een balans te vinden tussen het aantal punten wat je vraagt en wat je biedt. Een lange opsomming van wat je vraagt, met een korte lijst met wat je biedt geeft een vertekenend beeld.

Wees concreet over wat je biedt. Een concreet aanbod in de vacaturetekst kan helpen de juiste kandidaat te vinden. Een salarisindicatie geeft een helder signaal in welke leeftijdsgroep of carrièrefase je de sollicitant zoekt en ook arbeidstijden kan van invloed zijn op het type persoon wat je zoekt. Vergeet daarbij ook niet helder te maken welke doorgroei mogelijkheden je kan bieden. Bedenk goed what's in it for the candidate.

Kortom

Houd bij het schrijven van de vacaturetekst altijd de kandidaat in gedachte. Probeer een vacaturetekst te schrijven die informeert, enthousiasmeert en uiteraard aanzet tot solliciteren.

Happy Recruiting!

Waardeer dit blogbericht:

Directeur Marketing bij Qandidate.com


Ralph is verantwoordelijk voor marketing en customer engagement bij Qandidate.com. Ralph heeft een lang track record in de HR en recruitment software wereld. Voordat Ralph bij Qandidate.com aan de slag ging werkte hij bij MrTed en Lumesse, wereldwijde leveranciers van talent acquisition en talent management oplossingen, waar hij verantwoordelijk was voor Marketing en Product Marketing.


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties