12
aug

Goed nieuws voor Den Haag: meer freelance payrollers door wet DBA

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2203
  • 0 reactie
  • Afdrukken

De overheid kampt met een probleem: er zijn teveel zzp’ers in ons land. Dit is een probleem om drie redenen. Ten eerste leveren zzp’ers minder belastinginkomsten op dan werknemers. Ten tweede kosten de belastingvoordelen voor zzp’ers te veel geld. Ten derde vormen veel zzp’ers een risicogroep omdat zij vaak niet verzekerd zijn en geen pensioen opbouwen.

Door Paul den Ronden, directeur van HR-bureau Tentoo

Gelukkig is er een oplossing bedacht in Den Haag. Zzp’ers die officieel niet als zzp’er mogen werken omdat ze bijvoorbeeld onder gezag staan, moeten in dienst worden genomen. Om dat voor elkaar te krijgen is de Wet DBA geïntroduceerd. Met deze wet is de VAR voor zzp’ers vervangen voor modelovereenkomsten. In de modelovereenkomsten staat precies aangegeven aan welke regels de samenwerking tussen opdrachtgever en zzp’er moet voldoen. De Belastingdienst controleert achteraf of de regels zijn nageleefd. Als schijnzelfstandigheid wordt aangetoond, dan kunnen er voortaan boetes en naheffingen volgen voor de opdrachtgevers.

Door de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid ook bij opdrachtgevers te leggen, hoopt de overheid dat alle schijnzelfstandige zzp’ers vast in dienst worden genomen. Maar die hoop is ijdel. Arbeidscontracten zijn té risicovol en bieden te weinig flexibiliteit. Een nadelige bijkomstigheid van de wet is dat ook niet-schijnzelfstandige zzp’ers de dupe zijn van de wet DBA. Opdrachtgevers willen namelijk absoluut geen risico’s lopen en zijn daardoor terughoudend met het inhuren van zzp’ers.

Payrolling blijkt een oplossing voor de opdrachtgevers en (schijn)zelfstandigen. Maar dit wordt verguisd door verschillende belangenorganisaties. Zo rept de voorzitter van ZZP-Nederland dat zzp’ers met payrolling als veredelde uitzendkrachten worden ingehuurd. Dat is een kortzichtige manier van denken. Freelancers die via payrolling van Tentoo aan de slag gaan, werken niet op basis van een uitzendovereenkomst. Nee, die freelancers werken in overeenkomst van opdracht, net als andere zzp’ers. Ze bepalen ook zelf voor wie ze werken en voor welk tarief. Alleen de manier van uitbetalen is anders.

Payrolling voor freelancers is een goed alternatief voor het zelfstandig ondernemerschap. Door gebruik te maken van payrolling worden er loonheffingen en sociale premies afgedragen. Daar wordt de fiscus natuurlijk blij van. De freelancers zijn hierdoor collectief verzekerd voor werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid. Ze kunnen zelfs pensioen opbouwen! Maar het mooiste is dat de freelancers en hun opdrachtgevers de samenwerking kunnen voortzetten zonder gedoe en risico’s. Daarmee is payrolling voor freelancers een ideale oplossing voor (schijn)zelfstandigen, hun opdrachtgevers én de overheid.

beeld: pixabay

Waardeer dit blogbericht:
0

HRzone geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen. Naam en functie van de gastbloggers staan na de introductie.


Interesse? Mail dan naar