13
feb

Globalisatie met een twist: waarom we China niet mogen onderschatten!

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4562
  • 0 reactie
  • Afdrukken

De meesten HR professionals zullen het artikel 7 redenen waarom HR in 2013 belangrijker wordt al hebben gelezen. De stelling die mij het meest aansprak was 'globalisatie met een twist'. Daarin wordt er gesproken over de opkomst van succesvolle Chinese, maar ook Braziliaanse, Turkse en Russische bedrijven in 2013.

China, Rusland, Turkije en Brazilië worden belangrijke spelers

Deze bedrijven zouden zich buiten hun landsgrenzen en op andere markten gaan begeven, waardoor de verwachting is dat zij belangrijker zullen worden op de wereldwijde markt. Ik geloof daar zelf zeer sterk in. Ik ben twee maanden in China geweest en ik heb mijn ogen daar uit gekeken. Meer nog ik heb meerdere mensen bevraagd met het oog op het binden en boeien van personeel.

Focusverschil: menselijk kapitaal versus arbeidsbepalingen

Ik geloof, dankzij mijn gesprekken met lokale autoriteiten, minder in de bewering dat de opkomende economieën zouden overstappen op het Westerse hr- denken. Nu kan ik alleen voor China spreken, maar daar ligt de focus niet op het menselijke kapitaal. Daar ligt de focus meer op het naleven van arbeidsbepalingen en voornamelijk continuïteit en groei van de organisatie in plaats van het individu. Werknemers zijn een personeelsnummer en een organisatie is een geoliede machine.

Chinese bedrijven spelen niet in op menselijk kapitaal

De tijd dat China enkel low-cost en goedkoop was ligt achter ons. De nieuwe realiteit is dat steeds meer Chinese bedrijven staan vermeld op de lijst met de 100 meest waardevolle merken volgens Millward Brown. Om deze ontwikkeling kracht bij te zetten moeten Chinese organisaties niet inspelen op het menselijk kapitaal als hoogste goed. Integendeel, dat zal hun opkomst alleen maar blokkeren. Chinese bedrijven moeten werken aan hun internationale marketing, aan hun employer branding, en hoewel daar ook het personeel onder valt mag daar niet de focus op liggen.

Naïef te denken dat Chinese bedrijven het Westen zullen omarmen

Het is erg Westers om te denken dat de opkomende economieën zich zullen aanpassen aan onze tradities, onze waarden en onze normen. Ik denk dat we de situatie moeten omdraaien. Ik geloof namelijk dat de Chinese cultuur steeds dominanter wordt al dan niet met dank aan de Chinese overheid. Ik geloof ook dat de "cultural heritage" van China voldoende materiaal bezit om het Europese en Amerikaanse bedrijven erg lastig te maken.

Wie stopt China als wereldmacht?

Ik maak hierbij wel de kanttekening dat Europese organisaties nooit het menselijk kapitaal moeten laten schieten. Onze economie is nu eenmaal anders dan die van China, maar het is een feit dat China er met de snelheid van een Maglev trein aankomt en dat wij ons momenteel op de stroptrein tussen Maastricht en Amsterdam bevinden. Ligt de oplossing voor de Westerse economie bij een stabiele economische omgeving gecombineerd met voldoende en ambitieus ondernemerschap zoals China dat stimuleert?

Waardeer dit blogbericht:

Lodi Planting is blogger en host bij voor het onafhankelijke kennisplatform Retentiemanagement. 1 keer per maand verschijnt er een thema nieuwsbrief. Benieuwd wat ik zeg, volg mij op Twitter, LinkedIn of Google Plus.


     

Reacties