27
dec

Flexibilisering op de arbeidsmarkt vraagt om meebewegen van de organisatie

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 5105
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Wie denkt dat alleen commerciƫle organisaties met vraagstukken rondom flexibilisering worstelen heeft het mis. Zowel profit als non profit organisaties hebben te maken met dezelfde trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Ongeacht of de arbeidsrelatie betaald of onbetaald is.
Hoe manage je bijvoorbeeld vrijwilligers, die zich niet meer zomaar laten vastleggen in je vrijwilligersadministratie? We vroegen het Nicoline Mascini, hoofd vrijwilligersmanagement bij het Rode Kruis.

Het Nieuwe Hulpverlenen

Als hulpverlenende organisatie moet je uiteraard ook meegaan met trends en ontwikkelingen om zo goed mogelijk aan te blijven sluiten op de vragen en behoeftes van de kwetsbaren in de samenleving. Maar ook om als organisatie aantrekkelijk te blijven voor vrijwilligers. We kunnen niet meer uitgaan van 'de vrijwilliger' die elke woensdag klaar staat om hulp te verlenen of een cursus EHBO te geven.

De nieuwe generatie vrijwilligers wil graag verantwoordelijkheid voor een duidelijke afgebakende opdracht. De omslag die wij daarvoor moesten maken is dat we veel meer in projecten zijn gaan werken. Kijken waar behoeften liggen en waar we de match met expertise kunnen maken. Projectmatig werken sluit hier goed op aan. Hierdoor zijn we ook in staat gebleken om meer eigentijdse manieren van hulpverlening te ontwikkelen. Bijvoorbeeld hulp via social media. Voor de vrijwilligers van het eerste uur is dit soms wel even wennen. Van hen vraagt het loslaten en vertrouwen dat hulp op deze manier ook goed geboden kan worden. De vorm verandert misschien maar de inhoud en de kwaliteit van de hulp niet.

Flexibel

Willen we als organisatie mee blijven bewegen in alle ontwikkelingen om ons heen, dan vraagt dat van de afdeling vrijwilligersmanagement (HR van de vrijwilligers) om vooral alert te blijven. Alert te blijven op signalen om de nieuwe vorm van hulpverlenen ook te kunnen ondersteunen en de middelen hiervoor klaar te zetten. Zo kunnen we als organisatie maar ook in het verlenen van hulp flexibel zijn. En dat is belangrijk voor ons voortbestaan.

Meer over flexibilsering op de arbeidsmarkt

Op 26 januari organiseert HRcommunity Conferentie Aan Zet, over de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Nicoline Mascini en andere ervaringsdeskundigen delen daar hun verhaal over flexibilisering en de flexibele schil. Wil jij met hen in gesprek en meer weten hoe zij dit hebben ervaren? Dat kan, door deel te nemen aan de plenaire sessies en de break outsessies. Een mooie gelegenheid om van elkaar te leren en volop inspiratie op te doen rondom je eigen vraagstukken over flexibilisering. Je gaat naar huis met kennis die je direct kunt toepassen in je organisatie.

Waardeer dit blogbericht:
0

Eigenaar van de Koning Business Development en lid kernteam HRcommunity. Onder andere verantwoordelijk voor HRzone, HRjob en HRxpress. Onderdeel van redactie HRzone.

Reacties