Einde botox-cv nabij

Aan de basis van het huidige selectieproces ligt nog steeds het curriculum vitae dat een overzicht geeft van wat iemand in het verleden heeft gepresteerd, hoe hij/zij dat heeft gedaan en wat iemand heeft geleerd. Ondanks dat een cv maar voor tien procent bepalend is voor een succesvolle plaatsing wordt selectie op basis van een cv nog steeds veel toegepast.
Botox-cv
Selectie op basis van cv's zorgt ervoor dat sollicitanten nog steeds het nodige aan aan hun cv sleutelen, soms met hulp van loopbaanadviesbureaus, om zo gunstig mogelijk voor de dag te komen. Het sleutelen aan cv's lijkt veel op het gebruik van botox, een middel dat spiertjes verlamt, zodat rimpels verdwijnen. Allebei hebben ze namelijk als doel zichzelf mooier voor te doen dan de realiteit. Het resultaat van deze schijnvertoning is, dat zes van de tien medewerkers binnen twee jaar vertrekken na het aannemen van een baan en vijftien procent zelfs al binnen een jaar.
Oorsprong cv
Voorspellen van gedrag aan de hand van een cv is ontstaan in een tijd dat bedrijfsprocessen veel op elkaar leken en niet veel veranderden. Nu we middenin een transformatieperiode zitten met een explosie aan diversiteit en nieuwe cocreatieve organisatievormen is voorspellen van gedrag door gedragingen uit het verleden niet meer mogelijk. Dat hebben diverse gesneuvelde ceo's ons de afgelopen jaren laten zien, ondanks hun indrukwekkende cv's.
Drijfveren
Het voorspellen van gedrag op basis van iemands drijfveren en persoonlijke missie wint steeds meer terrein. Want drijfveren zijn persoonsgebonden, stabiel en dus een goede voorspeller van toekomstig gedrag. In de toekomst zullen we dus minder gebruik maken van het cv als voorspeller van toekomstig gedrag. Wat belangrijk blijft is het juiste toekomstig succesgedrag op een juiste wijze te definiëren. Want daar staat of valt elk selectie- en wervingsysteem mee. Dit zal leiden tot minder botox en meer authenciteit.