11
feb

Een vrouwenquotum wordt door vrouwen zelf tegengewerkt

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2753
  • 0 reactie
  • Afdrukken

In de zakelijke kranten en businessmagazines staan steeds vaker artikelen over de wens om meer vrouwen aan de top van organisaties te krijgen. Tijdens een sessie met visionaire vrouwen over toekomstig leiderschap kwam naar voren dat vrouwen van zichzelf vinden dat zij niet zo sterk in netwerken zijn en dat zij elkaar ook minder gunnen. Die quotum krijgt daarmee een geringe slagingskans.

Nieuw evenwicht

In de snel veranderende wereld dienen organisaties mee te bewegen. Er is nu een nieuw evenwicht nodig in wat zich 'buiten' afspeelt en hoe je hier 'binnen' op reageert. Dit zoeken naar dat nieuwe evenwicht vraagt om een stevige persoonlijke verbinding wat om veel menselijk contact vraagt. Om hier goed mee om te gaan vergt stevig leiderschap. Om antwoorden te krijgen op allerlei vragen rondom toekomstig leiderschap organiseren wij voor ons consultantsbureau diverse bijeenkomsten. In de eerste bijeenkomst wisselden twaalf mannelijke visionairs met elkaar van gedachten over de toekomst. In een tweede bijeenkomst gaven elfjarigen, die inmiddels onze adviesraad vormen, hun mening over de toekomst. In een derde bijeenkomst kwamen dertien vrouwelijke visionairs bij elkaar.

Observeren

In die bijeenkomst spraken deze vrouwen in plaats van een 'Helicopter view', waar mannen altijd over praten, liever over een 'Giraffe view': "wij staan met onze poten op de grond en wij weten echt wat er speelt." Vrouwelijke leidinggevenden vertrouwen daarbij meer dan hun mannelijke collega's op hun eigen intuïtie. Zij laten ontwikkelingen als het ware ontstaan. Zij observeren ook anders dan mannen: "als wij bijvoorbeeld bij het observeren van ons spelend kind denken dat het kind gaat vallen zitten wij al in gedachten in de ziekenauto; wij maken meteen allerlei scenario's en hebben daarbij de acteurs al als het ware uitgekozen. Mannen komen pas in actie als hun kind gevallen is."

Samen?!

Vrouwen bedenken dus eerst van alles voordat zij aan de slag gaan. Zij twijfelen daardoor ook meer. Bij het toekomstig leiderschap past echter snelheid. Om die snelheid te realiseren ga je ook steeds meer partnerships aan: samen ben je sterk. Of zoals het zo mooi klinkt: 'wisdom of the crowd'. De nieuwe generaties passen dat samen optrekken gemakkelijker toe. Vrouwen hebben nu onderling echter een ander vraagstuk: zij gunnen elkaar niet het succes! Mannen hebben daarentegen meer draagvlak voor elkaar. Dat maakt het extra lastig als een vrouw een bepaald niveau in de organisatie bereikt heeft: zij blokkeert dan als het ware dat specifieke niveau voor andere vrouwen. Hierdoor wordt het vrouwenquotum door vrouwen tegengewerkt.

Leiderschap

Vrouwen hebben wel een beter aanpassingsvermogen. Door dit aanpassingsvermogen zetten zij de medewerkers in hun kracht. In het geven van waardering en complimenten benutten vrouwen hun vrouwelijkheid op een goede manier. Oudere medewerkers voelen zich namelijk vaker aangevallen. Een leider maakt echter iedereen enthousiast. Een leider straalt dan uit wat de ander wil zijn. In je eigen taalgebruik betekent dit dat je meer 'ik wil' zegt dan 'ik moet'. Vrouwen zeggen weer vaker 'ik moet'. De nieuwe generatie vrouwelijke leidinggevenden heeft gelukkig meer de houding van 'willen' en 'gunnen'. Dan komt het met die vrouwenquotum hopelijk toch nog goed.

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Arbeidsmarkt Diversiteit

Na zijn opleiding Bedrijfskader heeft Frans van Rooij in diverse organisaties carrière gemaakt van verkoper naar marketingverantwoordelijke. Tegelijkertijd ging hij als freelancer aan de slag bij een trainingsinstituut op het gebied van management, marketing en sales.


Na het schrijven van zijn 10e strategisch marketingplan bij een educatieve uitgeverij ging hij in dienst bij een trainingsinstituut waar hij eindverantwoordelijk werd voor incompany opleidingen. Deze formule heeft hij verder uitgedragen in diverse Europese en Aziatische landen. Na 10 jaar is hij voor zichzelf begonnen met het helpen van ambitieuze mensen om hun dromen te realiseren. Dat geeft hem een enorme kick!

Reacties