02
dec

E-portfolio

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 5251
  • 3 reacties
  • Afdrukken

Ook helemaal gek aan het worden van al die vragen die je keer op keer over je CV moet invullen?

Kennen jullie dat ook? Schrijf je je in voor een vacaturesite, moet je allerlei vragen over je CV beantwoorden. Bij sollicitaties? Inderdaad weer vergelijkbare vragen beantwoorden, nu op het sollicitatieformulier van de werkgever. Zou dat niet wat makkelijker kunnen? Brieven zijn toch al tientallen jaren niet meer handgeschreven? En onze gegevens zijn toch al in vele digitale bestanden en systemen opgenomen?

E-portfolio

Het gebruik van een ePortfolio zou een oplossing kunnen zijn. Een ePortfolio is eenvoudig gezegd een digitaal CV dat je elektronisch kunt uitwisselen.

In een gewoon CV neem je informatie op over jezelf, je opleidingen, (werk)ervaringen en je persoonlijke kwaliteiten, competenties en interesses. In een ePortfolio kun je hier allerlei documenten aan toevoegen, van diploma's tot referenties. Het mooie ervan is dat je over een levend document beschikt, dat je steeds kunt aanpassen naarmate je meer leer-, werk- en andere ervaringen opdoet.

Het is van belang dat het ePortfolio systeem aan allerlei standaarden voldoet. Dit zijn geen standaarden die je beperken, maar standaarden die het mogelijk maken dat je informatie uit je ePortfolio digitaal kunt uitwisselenmet bijvoorbeeld een vacaturesite of met een werkgever, maar ook met een elektronische leeromgeving. Door die standaarden is het dus mogelijk dat je geen dubbel werk meer hoeft te doen, zoals het invullen van je antwoorden op steeds dezelfde vragen, maar dat je kunt volstaan met kleine aanpassingen. Door standaarden kun je je CV makkelijk uploaden in een vacaturesite en elektronisch op zoek gaan naar een match tussen jouw competenties en de competenties die voor een bepaalde functie nodig zijn. LinkedIn heeft enkele functionaliteiten van een ePortfolio (aanbieden van je CV op het net, zoekfunctie voor selectie- en wervingsbureaus). Het uploaden ervan en aanpassen ervan in ePortfoliosystemen zou een prachtige verbetering zijn, maar is mij nog niet bekend.

Risico's

En nu naar de beren op de weg. Waar wordt het opgeslagen? Wie kan er allemaal bij? Hoe veilig is zo'n ePortfolio? Inmiddels zijn er vele ePortfolio aanbieders in Nederland (google maar eens op ePortfolio). De meeste zijn gratis en je betaalt voor allerlei extra's. Je ePortfolio is opgeslagen in de 'Cloud' op een server van de aanbieder. Uitgangspunt is dat je zelf eigenaar bent van je ePortfolio met je eigen toegangscode. En je kunt toestemming geven aan anderen, bijvoorbeeld werkgevers, om je portfolio in te zien. Check de beveiliging van de verbinding en lees voor de verandering eens de gebruikersvoorwaarden...

Noodzaak van standaarden

Naast het veiligheidsvraagstuk speelt de kwestie van de standaard. Het direct uitwisselen van de gegevens uit een ePortfolio met een vacaturesite of een site van een werkgever is vaak niet mogelijk, omdat vrager en aanbieder niet hetzelfde systeem gebruiken. En behalve afspraken over het technische systeem, gaat het ook om inhoudelijke afspraken over bijv. het te hanteren competentiemodel. Dus dat afspreken van een standaard is nog wel een hele klus. In Vlaanderen gaat de overheid zo'n standaard vaststellen. In Nederland is het nog niet zover. Misschien dat de ministeries van EZ en SZW in het nieuwe Poldertijdperk de kans schoon zien om samen met de sociale partners een standaard vast te stellen. De Stichting ePortfolio Support zou hierbij een rol kunnen spelen. Een basisformat voor een ePortfolio, dat zou pas service zijn aan de werkzoekenden en de vacaturebiedende bedrijven. Het zou een substantiële bijdrage zijn aan het transparanter maken van de arbeidsmarkt. En wanneer de Rijksoverheid ook nog zo vriendelijk zou zijn een spotje over ePortfolio in de media te laten zien, dan zijn we met de implementatie ook een flinke stap op weg.

Waardeer dit blogbericht:

Geert Berghuis is projectleider en adviseur organisatieontwikkeling. Als ervaren projectleider pikt hij snel de draad op. Hij stuurt op resultaten met oog voor het proces. Leidt zowel projecten binnen één organisatie, als samenwerkingsprojecten tussen bedrijven en beroepsonderwijs.


Als trainer en adviseur is Geert gespecialiseerd in de begeleiding van leertrajecten adviesvaardigheden: Hoe werk je als intern adviseur, als lid van de staf, zo samen met het management dat beider deskundigheid zo goed mogelijk wordt benut. Zijn trainingen staan nooit op zich en zijn gekoppeld aan leren tijdens het werk.


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties