27
juli

De kwetsbaarheid van de sollicitant en de recruiter

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3011
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Aan de sollicitatietafel worden we gevraagd naar onze sterke eigenschappen. We sommen wat klinkende woorden op: wij zijn ‘proactief’, ‘zelfredzaam’, ‘resultaatgericht’, ‘klantgericht’. Een goede recruiter vraagt door of we deze eigenschappen ook met voorbeelden kunnen onderbouwen. Maar is dat wel altijd zo nuttig?

Het gesprek wordt spannend wanneer de recruiter de focus verlegt naar onze zwakke eigenschappen, onze valkuilen. We leggen interessante dubbelzinnigheden op tafel. We zijn weleens eigenwijs, maar dat komt dan ook voort dat we over het algemeen sterk durven te vertrouwen op onze eigen wijsheid. We zijn wat chaotisch van aard, maar we zijn dan ook ijzersterk als er buiten-de-box moet worden gedacht.

De recruiter komt uiteindelijk tot de conclusie dat we niet passen in het geschetste profiel.

Gedrag sluit gedrag 

De ideale sollicitant heeft 5 benen. Een dozijn extra handen is een ‘pre’. En iedere keer zijn de recruiters weer teleurgesteld wanneer ze het net bovenhalen en zich realiseren dat ook vandaag geen sollicitant voldoet aan dit wensbeeld.
 
Wat ze zich niet realiseren is dat bepaald gedrag ander gedrag uitsluit. 
 
We kunnen niet op hetzelfde moment creërend ‘ontgrenzend’ gedrag én organiserend ‘begrenzend’ gedrag laten zien. We kunnen niet op hetzelfde moment initiatief tonen én ons solidair tonen met wat de groep besluit.

'We kunnen niet op hetzelfde moment creërend ontgrenzend gedrag én organiserend begrenzed gedrag tonen' Deel op twitter

Mensen hebben voorkeur welk gedrag ze het liefst laten zien. Het is het gedrag waar we bekend mee zijn, het gedrag waarvan we weten wat het ons oplevert. Niet voor niets omschrijven we onszelf in termen van gedrag: we zijn zelfbewust, zelfredzaam, we werken georganiseerd. Hoewel we ons gedrag afstemmen op wat de situatie van ons vraagt, kunnen we onze aard niet onderdrukken. Een creatieveling zal in 8 van de 10 gevallen creërend gedrag laten zien, ook wanneer hij bezig is met zijn boekhouding.
 
Het is de uitdaging aan de recruiter om het meest essentiële gewenste gedrag van de functie scherp te krijgen: welke eigenschap is onontbeerlijk om de functie tot een succes te brengen?

Gedrag herbergt kracht én kwetsbaarheid

Een andere veelvoorkomende denkfout die in selectieland wordt gemaakt is dat recruiters het goede willen binnenhalen, en het kwade hopen te kunnen weren. Wat ze zich niet realiseren is dat gedrag in de kern beide elementen altijd in zich heeft.
 
Stel: je bent op zoek naar een goede verkoper. Een profiel wordt geschetst van iemand die gemakkelijk een praatje maakt met nieuwe mensen, mensen weet te overtuigen, maar ook een deal durft te maken en gevoelig is voor een bonusregeling.
 
Met deze typische eigenschappen realiseren de recruiters zich echter niet dat ze daarmee ook mensen binnenhalen die sowieso graag kletsen, ongeacht of het een klant betreft of een collega. Mensen die er alles aan zullen doen om de leidinggevende te overtuigen waarom ze toch die bonus verdienen terwijl ze hun targets niet hebben gehaald. Mensen die gemakkelijker in de verleiding worden gebracht, wanneer concurrenten met betere bonusregelingen goede verkopers van andere bedrijven proberen los te weken.

De kracht van specifiek gedrag gaat altijd samen met haar schaduwzijde

Haal je een creatieveling in huis, dan komt de chaos met hem mee. Haal je controle en ordelijkheid in huis, dan wordt dat vergezeld door perfectionisme en conservatisme. Kies je voor zorgzaamheid, dan is de kans groot dat diegene gemakkelijk voorbij gaat aan eigen grenzen.
 
Door je te realiseren wat de schaduwzijde van specifiek gewenst gedrag is, weet je welk kwetsbaar gedrag je bij een sollicitant kunnen verwachten. Je kunt je sollicitatievragen daarop voorbereiden. Ook krijg je daarmee in beeld welke voorzorgsmaatregelen je kunt nemen om de kwetsbaarheid een plek te geven; denk aan een goede back-office ondersteuning voor een creatieveling.

Kwetsbaarheid bezweren is kracht beteugelen

Persoonlijke ontwikkeling wordt nog weleens gedefinieerd als werken aan je kwetsbaarheden. Echter, het is belangrijk ons te realiseren dat onze kwetsbaarheden gelijk staan aan onze krachten. Krachten vinden hun kern in onze kwetsbaarheden. En vice versa, kwetsbaarheden vinden hun kern in onze krachten. Door je kwetsbaarheden te bezweren, raak je ook de glans van je krachten kwijt.

Iemand die overgevoelig is, en daardoor snel geraakt wordt en snel uit balans is wanneer hem iets overkomt, kun je harder leren worden. Een dikkere huid laten groeien. Echter met het bedekken van de kwetsbaarheid van overgevoeligheid verliest de persoon ook zijn kracht om in het extreme van schoonheid te kunnen genieten.
 
Anders dan spreken in termen van sterke en zwakke eigenschappen, is het dan ook verstandiger te spreken in krachten en kwetsbaarheden. In de woorden sterk en zwak zit een waardeoordeel van goed en fout besloten. Tevens geeft het de indruk dat we onze zwakheden kunnen versterken.

Wanneer je je kwetsbaarheid omarmt komen je krachten beter tot wasdom.

'Wanneer je je kwetsbaarheid omarmt komen je krachten beter tot wasdom' Deel op twitter

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Recruitment

'Wat ga ik met mijn leven doen?'


Dat is een vraag die iedereen bezighoudt. Het is een eeuwige zoektocht, waarbij er ook niet één sluitend antwoord bestaat.


Een baan staat voor veel mensen gelijk aan zekerheid en veiligheid. Ook niet geheel onlogisch: het zorgt voor brood op de plank. Maar veel mensen vergeten dat een baan ook de grootste invulling is van een mensenleven. Vijf van de zeven dagen gaan er veertig jaar aan op.


Dus is het belangrijk om naast de zekerheid en veiligheid, ook te gaan voor baan die het beste bij je past: dié dingen te doen die je het leukste vindt, die je het beste kunt.


Veel mensen laten de zekerheid en veiligheid prevaleren boven de inspiratie en de energie die ze uit de dagelijkse werkzaamheden zouden kunnen halen. Mijn uitdaging is deze mensen te confronteren met de drogredenen die ze hebben om niet het beste uit zichzelf te halen.


linkedin icon twitter icon

Reacties