23
jan

Betrand Prinsen: mix je personeel

Geplaatst door op in Opinie
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3002
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Organisaties willen vaker een combinatie maken van vaste en flexibele medewerkers. Maar hoe doe je dat op de juiste manier? Flex-specialist Bertrand Prinsen: "Je moet niet denken in vast of flex, maar in de juiste mensen op de juiste plaats."

Prinsen adviseert bedrijven over alles wat te maken heeft met flexibilisering. Op 26 januari geeft hij een lezing en een workshop hierover tijdens Conferentie Aan Zet! In het programma ZPRadio op Werken.FM deelt hij alvast zijn visie en tips over flexibel organiseren.

Trend

"Vast en flex komen naar elkaar toe," vertelt Prinsen. "Ik zie een duidelijke trend. Niet alleen maken organisaties vaker een combinatie tussen flex en vast, die twee groepen komen ook nader tot elkaar binnen de organisatie. Vooral bij grote organisaties zag je dat er echt twee groepen bestonden binnen de organisatie: vaste en flexibele medewerkers. Dat onderscheid verdwijnt steeds meer."

Ontwikkeling

Dat is een goede ontwikkeling volgens Prinsen. "Als je organisaties vraagt waarom ze kiezen voor een mix tussen vaste werknemers en freelancers, dan zeggen ze dat ze willen inspelen op onverwachte omstandigheden. Als je doorvraagt ontdek je dat er meer achter zit. Vast is te vast geworden voor zowel bedrijven als werknemers. Er zijn specialisten die jij als organisatie misschien wel vast in dienst wilt hebben, maar die zelf het liefst zzp'er blijven. Ze houden van hun vrijheid. Je moet dan gewoon inspelen op hun behoefte."

TopStoryAanZet

Betrokkenheid

Het hoeft volgens Prinsen niet uit te maken of je iemand flexibel of vast aanneemt. "Denk aan de juiste mensen op de juiste plaats. Dat kan iemand in vaste dienst zijn of iemand die af en toe bij je werkt." Om dat succesvol te laten werken, moet je jouw hele organisatie betrekken. "Vanzelfsprekend heeft hr daar een rol in, het gaat immers om arbeid. Maar flexibilisering raakt bijna alles in je organisatie. Een mix van vast en flexibel moet logisch worden in je hele organisatie. Betrek dus ook alle afdelingen."

Mixen

De flex-specialist ziet dat bedrijven databases bijhouden van zzp'ers waarover ze tevreden zijn. Soms in een excel-bestand, maar ook heel simpel via een LinkedIn-groep. "Handig, want zo kun je inderdaad snel de juiste persoon op het juiste moment inzetten," vindt Prinsen.
"Maar onthoud: verfrissing zorgt voor vernieuwing. Organisaties vragen soms specifiek om mensen met ervaring binnen hun bedrijf. Logisch, als je het drukt hebt heb je namelijk niet de tijd om alles uit te leggen. Maar voor innovatieve idee├źn is dat lang niet altijd gunstig. Mijn advies: maak een mix tussen bekenden en nieuwelingen."

Waardeer dit blogbericht:
0

Eigenaar van de Koning Business Development en lid kernteam HRcommunity. Onder andere verantwoordelijk voor HRzone, HRjob en HRxpress. Onderdeel van redactie HRzone.

Reacties