28
sept

Vrouwen boven dertig hoger opgeleid dan mannen

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2717
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Het Centraal Bureau voor Statistiek toont nieuwe statistieken over de samenstelling van de arbeidsmarkt. Vrouwen boven de dertig zijn hoger opgeleid dan mannen van dezelfde generatie. 43 procent van deze vrouwen heeft een hbo- of wo-opleiding, tegenover 38 procent van de mannen. Opvallend, omdat bij oudere generaties deze verdeling vaak omgekeerd ligt.

In de afgelopen twintig jaar is het onderwijsniveau in Nederland aanzienlijk gestegen, met name voor vrouwen. Van de vrouwen die eind jaren ’50 zijn geboren heeft 25 procent een hbo- of wo-opleiding afgerond. Bij de generatie van vrouwen uit eind jaren ’70 (tevens de jongste generatie van dit onderzoek) ligt dit aantal echter boven de 40 procent. De vrouwen die alleen basis- of lager onderwijs hadden afgerond behoren bij de oudere generaties. Het onderwijsniveau is bij mannen over de generaties heen minder hard gestegen dan bij vrouwen.

Het CBS publiceerde ook cijfers omtrent de onderwijsrichting. Vrouwen van boven de dertig kozen vaker voor de technische en de economisch/ juridische onderwijsrichting, dan hun oudere generatie. Deze laatste onderwijsrichting was ook populairder bij de jongere generaties mannen dan hun voorgangers. De zorgrichting is bij alle vrouwelijke generaties de meest gekozen onderwijsrichting.

Bieden deze cijfers het bewijs van de vrouwenemancipatie op het gebied van opleidingsniveau?

Lees hier het volledige artikel van het CBS.

Beeld: unsplash.com

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Arbeidsmarkt Diversiteit

HRzone is het kennisplatform van HRcommunity. De redactie van HRzone bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor HR. Contact opnemen met de redactie kan via .


twitter hover 32