03
nov

Recruitment en loopbaanontwikkeling zorgen voor dynamiek binnen HR

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2847
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Onlangs bleek uit  onderzoek van Nationale Beroepengids over de populariteit van HR functies dat het HR werkveld weinig ontwikkeling vertoont. Dit bericht leidde tot een interessante discussie of recruitment onderdeel van HR is. Naar aanleiding van deze discussie is Nationale Beroepengids nogmaals in de cijfers gedoken en heeft zij naar de gehele HR-branche gekeken. Dit leverde een dynamischer beeld op van HR; vooral de beroepen op het gebied van arbeidsbemiddeling en loopbaanadvies laten een sterke ontwikkeling zien.

Recruiter sterkste groeier

De recruiter is de sterkste groeier in populariteit; dit beroep staat in 2016 bovenaan in de top 10 van meest gezochte HR beroepen op nationaleberoepengids.nl. Het is interessant om te zien dat deze stijging ten koste is gegaan van de interesse in het zusterberoep intercedent. Dit beroep leidde in 2013 de top tien met overtuiging; maar de populariteit is in de afgelopen jaren afgenomen. Gezamenlijk nemen deze twee beroepen de afgelopen vier jaar een ruime veertig procent in van het aantal zoekopdrachten binnen de top tien, met een nagenoeg gelijk totaal aandeel. De groei in interesse in het beroep recruiter staat overigens niet in verhouding tot de groei van het aantal vacatures voor recruiter, dat begin dit jaar een groei van maar liefst 60% liet zien.

Top10 HR Branche 2016

Grootste daling binnen loopbaanbegeleiding

Loopbaanbegeleiding is de andere groep met een grote ontwikkeling. Dit is echter een minder gunstige ontwikkeling, want de interesse neemt behoorlijk af. Zowel loopbaanadviseur als loopbaanbegeleider nemen sterk af in populariteit. Zo stond de loopbaanadviseur in 2013 nog op een vierde plek met bijna 11% van de zoekopdrachten. In 2016 neemt dit beroep de zevende plek in met nog maar 4,1%. De daling voor loopbaanbegeleider is iets minder drastisch; deze neemt de afgelopen jaren consequent de vijfde plek in. Echter neemt het percentage wel af van 10,4% in 2013 naar 8,2% in 2016.

Top10 HR Branche 2015

HR manager middenmoter

De HR manager wordt iets populairder. Dit beroep blijft qua positie gelijk, maar het percentage neemt wel toe. In 2013 stond de HR Manager nog op 12,2%. In 2016 is het aantal zoekopdrachten toegenomen naar 16% van de top 10. De HR afdeling kent ook nog een andere winnaar, de HR-adviseur. Dit beroep stond in 2013 op positie zes met 10,2% en is in 2016 gestegen naar de vierde plaats met 14,1%. De interesse voor de functie HR-assistent blijft redelijk gelijk in de jaren met zo ongeveer 6%. De HR-officer en de HR-medewerker blijven allebei gelijk op een respectievelijk achtste en negende plaats. Het aandeel zoekopdrachten neemt wel toe, van respectievelijk 3,1% en 2,1% in 2013 naar 3,9% en 3,8% in 2016.

Top10 HR Branche 2013

Stuivertje wisselen bij de hekkensluiters

De tiende plaats wisselt in de afgelopen jaren. Zo staat in 2013 en 2016 de recruitment consultant op deze positie, met een ruime 2%. In 2015 staat op de loopbaancoach op deze plaats met 2,8%. De Learning & Development specialisaties zijn niet populair genoeg om zichtbaar te zijn in de top 10. Daarnaast is ook de interesse in de verzuim-, en re├»ntegratie functies onvoldoende om in het rijtje te worden getoond.

Dit artikel is geschreven door Nationale Beroepengids. Je vindt daar informatie over bijna 2500 beroepen zoals salaris, arbeidsmarktperspectief en functie-inhoud, maar ook actuele zaken zoals vacatures, boeken en opleidingen. Ook biedt Nationale Beroepengids nog 3 gratis beroepskeuzetesten.

afbeelding: unsplash

Waardeer dit blogbericht:
0

HRzone is het kennisplatform van HRcommunity. De redactie van HRzone bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor HR. Contact opnemen met de redactie kan via .


twitter hover 32