13
okt

Onderzoek: weinig dynamiek in de HR branche

Geplaatst door op in Nieuws
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 4086
 • 0 reactie
 • Afdrukken

HR professionals omschrijven hun werkveld als dynamisch met veel ontwikkelingen. Zo gebeurde er in 2015 en 2016 veel op het gebied van flexibilisering en aantrekken van de arbeidsmarkt en wet-, en regelgeving. Maar als we vanuit een ander perspectief naar het HR werkveld kijken, lijkt er de afgelopen jaren weinig te zijn veranderd. Nationaleberoepengids.nl keek naar de populariteit van de functies binnen het HR werkveld in de afgelopen 4 jaar en dat geeft toch een heel ander beeld.

De top 10 van populaire HR functies in 2016

 1. HR Manager
 2. HR Adviseur
 3. HR Assistent
 4. HR Officer
 5. HR Medewerker
 6. HR Directeur
 7. HR Business partner
 8. HR Secretaresse
 9. HR Consultant
 10. HR Functionaris

PopulairiteitHRfuncties2016

De top 10 van populaire functies binnen de Human Resource branche is in de afgelopen 4 jaar amper veranderd. Tussen 2016 en 2015 is het enige zichtbare verschil dat de HR Business Partner en de HR Secretaresse van plek zijn gewisseld. Wanneer we de cijfers van 2013 erbij halen, is er nog steeds weinig verschil zichtbaar. De volgorde is nagenoeg gelijk en ook de populariteit aan de hand van de aantallen zoekopdrachten vertoont veel overeenkomst.

PopulairiteitHRfuncties2015

De top 3 ziet er van 2013 tot en met 2016 identiek uit. De volgorde is hetzelfde en zelfs de verhoudingen zijn gelijk! Sterker nog, de top 6 van de afgelopen jaren is nagenoeg hetzelfde gebleven, het enige verschil is dat er in de plekken 4 tot en 6 iets aan verschil qua verhoudingen zichtbaar is. Dat lijkt er toch op er qua functies weinig ontwikkeling is binnen de branche.

PopulairiteitHRfuncties2013

Vanaf plek 7 zien we wel wat verschillen komen. De populariteit van het beroep HR consultant neemt af. Stond deze in 2013 nog op plek 7, in zowel 2015 als 2016 neemt de HR consultant de negende plek in. De functie HR coördinator lijkt uit te sterven. In 2013 stond deze functie nog in de top 10; na dit jaar is deze functie niet meer zichtbaar.

Opmars HR Secretaresse en HR Business Partner 

De HR secretaresse is vanaf 2015 zichtbaar in de top 10. Dit gespecialiseerde secretaresseberoep bestond een aantal jaren geleden nog niet. Het ontstaan hiervan zal te maken hebben met het groter worden van HR afdelingen en HR dienstverleners binnen de branche. Verder is de HR Business Partner qua naam al wat langer bekend, de populariteit van deze functiebenadering neemt toe. Het aantal vacatures voor deze functie neemt het afgelopen jaar ook toe. De hekkensluiter van de top 10 is de afgelopen jaren ook hetzelfde gebleven; de HR Functionaris.

Voor het onderzoek richtte nationaleberoepengids.nl zich specifiek op de functietitels die HR of HRM bevatten. Het beroep recruiter is niet meegenomen in dit onderzoek. De meningen zijn verdeeld of vele van deze beroepsbeoefenaars wel tot HR gerekend moeten worden vanwege de focus op het werving en selectieproces en het commerciële karakter aan bureauzijde. De L&D specialisaties kwamen overigens ook vanwege het lagere aantal zoekopdrachten niet voor in de top 10.

Nationale Beroepengids biedt haar bezoekers zeer volledige informatie aan over bijna 2500 beroepen en heeft gemiddeld 300.000 bezoekers per maand. Men vindt o.a. informatie over salaris, arbeidsmarktperspectief en functie-inhoud, maar ook actuele zaken zoals vacatures, boeken en opleidingen, tevens 3 gratis beroepskeuzetesten.

beeld: unsplash

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Arbeidsmarkt HRD Patronen

HRzone is het kennisplatform van HRcommunity. De redactie van HRzone bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor HR. Contact opnemen met de redactie kan via .


twitter hover 32