26
sept

Onderzoek: Jongeren willen helemaal geen flexibele loopbaan

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2915
  • 0 reactie
  • Afdrukken

De overgrote meerderheid van de jongvolwassenen heeft geen flexibele loopbaan en wil die ook niet. Althans, Belgische jongvolwassenen. Dit inzicht blijkt uit nieuw onderzoek van socioloog Mark Elchardus, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel. De wens tot een vast contract, liefst bij dezelfde werkgever is volgens hem nog steeds de norm.

De meeste Belgische jongvolwassenen willen een vaste baan, liefst bij dezelfde werkgever. Uit het onderzoek Toekomstverwachtingen van jongvolwassenen, carrière en beroep van Elchardus blijkt dat 88 procent van de jongvolwassenen die werken een vast contract heeft en slechts 12 procent een tijdelijk. Amper een kwart ziet heil in het geregeld veranderen van werkgever. Een vast contract is dus bij die jonge leeftijdsgroep nog steeds de norm.

Meer dan de helft van de 2.000 ondervraagden hoopt zelfs ooit te kunnen zeggen dat ze twintig jaar of langer aan de slag zijn geweest bij dezelfde werkgever.

‘De afgelopen vijftien jaar hoor ik dat de flexibelere loopbaan beter is aangepast aan onze samenleving en aan de voorkeur van werknemers, maar dat blijkt niet in de realiteit. Auteurs van managementboeken kletsen uit hun nek’, zegt Elchardus . Werknemers die hun loopbaan zelf in handen nemen, bestaan niet, zo stelt hij ook in een interview met de Standaard. Een stellige uitspraak.

En in Nederland?

Nu kun je de Belgische arbeidsmarkt en cultuur zeker niet 1-op-1 vergelijken met Nederland. Toch geeft het onderzoek van Elchardus te denken. Ook hier gaat menigeen er misschien wel wat al te gemakkelijk vanuit dat jongeren het liefst werkgever na werkgever aan elkaar rijgen. Of als zzp’er opdracht na opdracht. Menno Lanting schreef een aantal succesvolle managementboeken en is alweer een nieuw boek aan het afronden, dat als onderkop ‘wendbaar werken in de 21ste eeuw heeft’. Hij begrijpt de conclusies uit het onderzoek wel:  “Ik denk dat flex,  vaak ook deels terecht,  nog een negatief imago heeft.”

Ik ken geen vergelijkbaar Nederlands onderzoek onder jongeren. Harde cijfers van het CBS/EBB (2012) laten zien dat in Nederland in de groep 15-24 jarigen die meer dan 12 uur per week werken, ongeveer tweederde een vast contract heeft of uitzicht op een vast contract en eenderde een of andere vorm van een flex-contract (oproepkrachten heb ik er even uitgelaten). Dat wekt de suggestie dat in Nederland het percentage met een flexcontract hoger ligt dan in België. Het zegt natuurlijk nog helemaal niets over de wens van diezelfde jongeren.

Ronald Dekker, arbeidseconoom, denkt dat Elchardus in grote lijnen gelijk heeft. “Wellicht is in Nederland, meer dan in België, flex wat meer geaccepteerd geraakt als een ‘fact of life’, maar ook hier wil een overgrote meerderheid van jonge mensen nog steeds een vaste baan.” In dit onderzoek is jong en oud niet uitgesplitst maar laat wel de voorkeur voor vaste contracten zien.

belangvastcontract

 

Waardeer dit blogbericht:
0

Hugo-Jan Ruts is initiatiefnemer en 'editor-in-chief' van het platform ZiPconomy. Daarnaast adviseert hij organisaties en bemiddelingsbureaus over ontwikkelingen in de ZiP-economie en geeft hij trainingen en lezingen, over de flexibilisering van organisaties en de arbeidsmarkt, en de consequenties daarvan voor zowel organisaties als interim professionals. 


linkedin hover 32 twitter hover 32 

Reacties