29
sept

'Nederland verstevigt concurrentiepositie'

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 1922
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Nederland is gestegen naar de vierde positie op de Global Competitiveness Index, blijkt uit het gisteren gepubliceerde ‘The Global Competitiveness Report 2016-2017’ van het World Economic Forum (WEF). Een overzicht van de reacties.

Kenniseconomie

Nu.nl citeert prof Henk Volberda, wetenschappelijk directeur van kennisinstituut Inscope dat de Nederlandse gegevens voor WEF verzamelde: 'De indicatoren laten duidelijk zien dat Nederland langzamerhand aan het verschuiven is naar een hoogwaardige kenniseconomie''. 

Wie profiteert er van deze positie?

Peter van Vliet van duurzaam nieuws is kritischer. Hij stelt dat je alleen  concurrerender  kunt worden door te snijden in kosten; bijvoorbeeld op arbeid of op energie. Bovendien stelt hij dat alleen de hogere inkomens profiteren van deze stijging. 

Samenwerking bedrijven en universiteiten

In het AD roemt Volberda met name de samenwerking tussen bedrijven en universiteiten en de bezuinigingen en hervormingen op de arbeidsmarkt: 'Het marco-economische beleid heeft geleid tot  gezondere overheidsfinanciën. Ook de werking van de arbeidsmarkt is verbeterd. De kosten van aannemen en ontslaan zijn gedaald.' 

beeld: pixabay

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Arbeidsmarkt Beleid

HRzone is het kennisplatform van HRcommunity. De redactie van HRzone bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor HR. Contact opnemen met de redactie kan via .


twitter hover 32