03
feb

Nederland: kampioen in deeltijd werken

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3182
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Nederlanders houden van parttime werken, bijna in geen enkel ander ontwikkeld land werken we zoveel deeltijd. Dit doen we het vaakst in de gezondheidszorg en het onderwijs. Een stuk lastiger is deeltijdwerken in de ICT-sector en de farmaceutische industrie. Wat zijn de precieze cijfers?

Nederlanders werken graag parttime. Dit blijkt uit onderzoek van metabanenzoekmachine Joblift, dat hiervoor meer dan 300.000 deeltijdvacatures die het afgelopen jaar stonden uitgeschreven analyseerde. Zowel mannen als vrouwen werken in geen enkel ander ontwikkeld land zoveel deeltijd als wij: 75 procent van de vrouwelijke en bijna een kwart van de mannelijke beroepsbevolking heeft een deeltijdbaan. Ter vergelijking: het Europees gemiddelde ligt op 31 procent voor vrouwen en 8 procent voor mannen. Hoewel deeltijdwerken geregeld voor discussie over de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt zorgt, doet dit niets af aan de populariteit van deeltijdwerken: de afgelopen drie jaar steeg het aantal deeltijdvacatures per maand gemiddeld 1,1 procent sneller dan het aantal voltijdvacatures.

Noorden koploper

Niet in het hele land is deeltijdwerken even eenvoudig: Zeeland en de drie noordelijke provincies hebben met een percentage van 27 en 26 procent deeltijdvacatures duidelijk een groter aanbod dan bijvoorbeeld Noord-Brabant, waar slechts een op de vijf vacatures een deeltijdfunctie betreft. Uitzondering is Tilburg: van de tien grootste gemeenten in Nederland heeft deze stad met 26 procent deeltijdvacatures het hoogste percentage deeltijdbanen in de aanbieding. Voor Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven bedraagt het aantal deeltijdvacatures slecht 17 procent van het totaalaantal.

Meer dan helft zorgvacatures deeltijd

Vooral in de gezondheidszorg wordt naar hartelust in deeltijd gewerkt: meer dan de helft van alle zorgvacatures waren afgelopen jaar voor deeltijdfuncties. Zo hadden verzorg(st)ers het afgelopen jaar 17.951 deeltijdvacatures om uit te kiezen. Alleen voor verkooppersoneel in de detailhandel was de keuze met 23.636 vacatures nog groter. Ook het onderwijs had met 43 procent van de vacatures veel deeltijdbanen in de aanbieding. Een stuk lastiger is deeltijdwerken daarentegen voor programmeurs en systeemontwikkelaars: met 7.314 deeltijdvacatures was slechts 8 procent van het totaalaanbod een deeltijdfunctie. Alleen in de farmaceutische industrie lag dit percentage met 6 procent nóg lager.

Grotere keuze laagopgeleiden

Dat het veelal deze posities zijn die in deeltijd beschikbaar zijn heeft tot gevolg dat het voor laagopgeleiden eenvoudiger is een baan in deeltijd te vinden. Van het totaalaantal deeltijdbanen was voor 63 procent een mbo-diploma of minder vereist. Voor voltijdbanen ligt het aantal vacatures voor hoog- en laagopgeleiden zo goed als gelijk aan elkaar. PostNL, Sandd en het Kruidvat zijn de grootste aanbieders van deeltijdvacatures.

Parttimewerken blijft dus erg geliefd in Nederland, maar een keuze voor deeltijd is duidelijk niet overal en voor elke beroepsgroep weggelegd. Het is daarom goed om na te denken over wat dit betekent voor jouw organisatie of bedrijf. Kijk naar de aantallen parttimers in jouw bedrijf. Hoe kun je hierop inspelen? Kun je meer parttimers aantrekken in jouw bedrijf of is daar geen ruimte voor? 

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Arbeidsmarkt Trends

HRzone is het kennisplatform van HRcommunity. De redactie van HRzone bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor HR. Contact opnemen met de redactie kan via .


twitter hover 32