17
juli

Nederland blijft solliciteren in de zomer

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 17447
  • 0 reactie
  • Afdrukken

In tegenstelling tot wat veel mensen verwachten, staat de arbeidsmarkt niet stil in de zomer. Uit onafhankelijk onderzoek van online recruitment marketing specialist en Europees marktleider VONQ is gebleken dat het gemiddeld aantal sollicitaties per vacature in de zomermaanden juli en augustus nagenoeg gelijk is aan de jaargemiddelden.

Het onderzoek toont aan dat kandidaten in de zomer actief solliciteren. Dit maakt het voor bedrijven interessant om 'gewoon' te blijven werven in de zomerperiode.

Solliciteren in de vakantieperiode

Ondanks dat deze zomer naar verwachting 7,6 miljoen Nederlanders op vakantie gaan, heeft dit nagenoeg geen effect op de arbeidsmarkt. Uit het onderzoek van VONQ komt naar voren dat in de afgelopen vier zomers het gemiddelde aantal sollicitaties per uitgezette vacature door VONQ slechts licht daalde in vergelijking met het jaargemiddelden. Een minimaal verschil, dat aangeeft dat er naar verhouding nauwelijks tot niet minder wordt gesolliciteerd in de zomermaanden juli en augustus. In het onderzoek zijn metingen van meer dan 500.000 sollicitaties en vacatures meegenomen. Dat kandidaten actief blijven solliciteren in de zomer heeft mogelijk te maken met het toenemende internetgebruik, de opkomst van social media en smartphones. Veel mensen kunnen zo tijdens hun vakantie solliciteren.

Vacatures in de zomer

Nederland blijft dus solliciteren in de zomer. Opvallend is dat uit opgevraagde data uit de databank Jobfeed van Textkernel blijkt dat er de afgelopen vier jaar wel een daling is te zien in het aantal vacatures in juli en met een terugkerende dip in augustus. Tevens is een sterke stijging van het aantal nieuw gepubliceerde vacatures na de zomer te zien in de maand september.

Kansen op de arbeidsmarkt

'Doordat het gemiddelde aantal sollicitaties per vacature in de zomerperiode nagenoeg gelijk blijft, biedt de zomerperiode kansen om met je wervingsvraagstukken bezig te blijven', geeft Ralph Brasker, Chief Marketing Officer van VONQ, aan. 'We zien een daling in het aantal gepubliceerde vacatures in de zomermaanden en een sterke stijging na de zomermaanden juli en augustus. Dit zorgt voor extra druk op HR- en recruitmentafdelingen na de zomer. Aangezien het gemiddelde aantal sollicitaties per vacature in de zomerperiode nagenoeg gelijk blijft, is het slim om je werving door te laten lopen in de zomer, neem je die druk weg en zorg je voor een betere spreiding van je recruitmentactiviteiten.'

Meer informatie

Meer achtergrondinformatie over dit onderwerp is te vinden in de whitepaper 'Werven in de zomer'. Download de whitepaper hier. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Arbeidsmarkt Recruitment

HRzone is het kennisplatform van HRcommunity. De redactie van HRzone bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor HR. Contact opnemen met de redactie kan via .


twitter hover 32