27
okt

Is de horeca klaar voor de jonge generatie millennials?

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3337
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Horeca is een branche die gemiddeld de jongste werknemers heeft en daarvan is ook een groot deel millennial. Dit is de generatie die tussen 1981 en 1995 zijn geboren. De millennials, ofwel Generatie Y, is de toekomst van onze arbeidsmarkt. Zij kenmerken zich als vrij en flexibel. Biedt de horeca nog wel genoeg uitdaging voor de millennial?

Auteur: Marieke Botman

Grote personeelsdoorloop met millennials in horeca

Op 9 oktober verscheen het onderzoeksrapport ‘Arbeidsmarkt en Opleidingsbehoefte Horeca’ van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en KHN. Uit het onderzoek blijkt dat er ongeveer 37.000 horecavacatures zijn, waarvan 21.000 moeilijk vervulbaar. De horeca kent een grote in- en uitstroom van personeel. In 2016 moest 39% van de horecamedewerkers ingewerkt worden. Voor een groot deel van hen is horeca de eerste werkgever. De meeste vacatures in de horeca zijn bediening (22.000). Daarnaast zijn er circa 6000 vacatures voor koks, waarvan 80% moeilijk vervulbaar. De horeca moet de komende tijd, ook doordat ieder jaar veel mensen de branche verlaten, ruim 90.000 mensen per jaar werven. Doordat jaarlijks slechts 11.000 jongeren een mbo-horecadiploma halen, is het behoud van personeel dé belangrijkste succesfactor voor de horeca.

Stijging horecavacatures

Uit de data van Hotelprofessionals.nl, vacaturesite voor de hotellerie, is gebleken dat er een flinke stijging is in hun aanbod van hotelvacatures. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2016 en het eerste kwartaal van 2017 zijn er 103% meer hotelvacatures geplaatst. Uit de data van Google Trends is op te maken, met uitzondering van pieken in januari en februari, dat er een daling is te zien in het aantal mensen dat online zoekt naar horecavacatures. Veel horecaondernemers ervaren de arbeidsmarktsituatie als knelpunt voor het functioneren of de groei van hun bedrijf. Een aandachtspunt is het toenemend te kort aan gekwalificeerd personeel als (chef-)koks.

Wat vinden millennials belangrijk?

Naast dat de horeca een sociale baan is met flexibele werktijden, is het ook zwaar werk en meestal tot in de late avonduren. YoungCapital heeft in samenwerking met de Universiteit Utrecht een onderzoek gedaan naar de eigenschappen van millennials. Uit dit onderzoek bleek onder andere dat zij authentiek willen zijn, alles op eigen manier en vinden flexibiliteit erg belangrijk. Zij vragen niet alleen flexibiliteit van de werkgever, maar vinden het zelf ook geen probleem om flexibel naar de werkgever te zijn. Daarnaast willen zij op werkgebied graag uitgedaagd worden en zich blijven ontwikkelen.

Hoe behoud je een millennial als werknemer?

Een millennial vindt het belangrijk dat er de mogelijkheid is om zich te blijven ontwikkelen. Is er geen ontwikkeling meer mogelijk? Dan is de millennial vertrokken. Jobhoppen is heel normaal. Door digitale kanalen zoals LinkedIn, komen zij makkelijker in contact met een nieuwe werkgever. Er is dus een grotere kans dat een millennial bij je blijft als hij of zij kan blijven doorleren door het volgen van een cursus of een opleiding. Daarnaast hebben zij behoefte aan duidelijkheid. Ze willen weten wat er van ze wordt verwacht. Ze verwachten duidelijke kaders want dit biedt houvast. De horeca is de branche met de meeste oproepkrachten. Dit biedt voor een werknemer geen duidelijkheid hoeveel uur zij per week kunnen werken. Uit het onderzoek van YoungCapital is ook gebleken dat zij liever een leuke baan hebben dan een topsalaris.

Voor horecaondernemers wacht een grote uitdaging omdat door groei van de branche het aantal medewerkers met 15% zal gaan stijgen. Dat de horeca geen CAO heeft zal geen positieve invloed hebben op het personeelstekort. Een verandering in HRM door meer flexibiliteit, uitdaging en duidelijkheid zal hier wel aan bijdragen. 

Tijdens het Hotel Leaders Network event op 17 november 2017 zal er dieper worden ingegaan op ‘HR 3.0’ en millennials in de hotellerie. Maurice Peeters van YoungCapital zal een van de sprekers zijn over dit onderwerp. Dit event is een exclusief netwerkplatform voor general managers, hotel managers, CEO’s en regio directeuren binnen de hotellerie.

Bronnen:
https://www.werk.nl/xpsitem/wdo_012282
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=80832NED&LA=NL
https://www.khn.nl/nieuwsberichten/2017/10/groot-personeelstekort-in-de-horeca-behoud-medewerkers-belangrijkste-succesfactor

Beeld: Taylor Davidson // Unsplash

Waardeer dit blogbericht:
0

HRzone geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen. Naam en functie van de gastbloggers staan na de introductie.


Interesse? Mail dan naar

Reacties