26
juni

Hoe denkt generatie X en Y over het wisselen van baan?

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3774
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Continu, een intermediair voor bouw en industrie, heeft onderzoek gedaan naar verschillende generaties en hoe makkelijk zij van baan wisselen. Welke generatie waagt zich eerder aan een nieuwe baan, generatie x of y?

Auteur: Wout Hegeman

Wat zijn de kenmerken van Generatie X?

Generatie X is de generatie die tussen 1956 en 1970 is geboren. Generatie X is opgegroeid in een tijd van economische crisis. Door de economische crisis was er een hoge (jeugd)werkeloosheid. Ook voor afgestudeerden was het moeilijk om een baan te vinden. Hierdoor ontwikkelde deze generatie een no-nonsense mentaliteit.

Uit het onderzoek blijkt dat deze generatie het liefst zo lang mogelijk bij hun huidige werkgever blijft werken. Ze maken dus niet snel de overstap naar een nieuwe baan en zij zijn minder bezig met de arbeidsmarkt. Dit is niet verrassend gezien de situatie waar zij uit komen.

Enkele kernwaarden voor generatie X:

-         nuchterheid

-         zelfstandigheid

-         relativisme

-         individualisme

Generatie X schikt zich naar de realiteit en probeert de situatie naar de hand te zetten.

De kenmerken van Generatie Y

Generatie Y is de generatie die geboren is tussen 1970 en 1995. Ten opzichte van generatie X die is opgegroeid met weinig financiële middelen en weinig mogelijkheden, groeiden zij op in een landschap vol mogelijkheden. Generatie Y hecht veel meer waarde aan geld en status dan generatie X.

Dit zorgt er ook voor dat generatie Y ,ten opzichte van generatie X, onrustig is op de arbeidsmarkt. Ze zoeken actief naar betere arbeidsvoorwaarden en hogere lonen. Ze zijn snel ongeduldig als de persoonlijke impact niet snel genoeg gaat. Het is een generatie met ambities en zij zijn goed voorbereid op de flexibele arbeidsmarkt. Hiermee heeft generatie Y een voordeel op de huidige arbeidsmarkt, want 4 van de 10 werkenden in Nederland heeft geen vast contract en uit cijfers van het CBS blijkt ook dat het aantal flexibele banen toeneemt

In het onderzoek van Continu is een scheiding gemaakt tussen man en vrouw, en technici en niet-technici. In deze cijfers is te zien dat generatie Y minder gebonden is aan de huidige werkgever en actiever op zoek is naar een nieuwe baan.

 

generatiexenybeeld

Resultaat van behouden en binden

Trouwe werknemers liggen niet voor het oprapen en daarom is het erg belangrijk om ze te behouden. Maar het behouden van de verschillende generaties is een uitdaging. Elke generatie is anders en daarom is het belangrijk om handvaten te hebben voor alle generaties. Met de juiste werknemers kan een organisatie groeien en de positie versterken.

Tips voor het behouden van beide generaties

Ik geef je enkele tips om de verschillende generaties aan je organisatie te binden:

-         Biedt generatie Y prikkelende uitdagingen zodat zij het werk als leuk en uitdagend ervaren.

Denk bijvoorbeeld aan aanvullende verantwoordelijkheden of laat ze nieuwe dingen uitproberen. De desbetreffende persoon moet wel affiniteit hebben met hetgeen waar het over gaat. Om het iets praktischer te maken geef ik je een voorbeeld:

Micheal werkt bij een fabrikant van machines. Hij maakt ontwerpen voor verschillende onderdelen van de machines. Michael is alleen niet tevreden over de softwareprogramma’s die hij tot zijn beschikking heeft. Michael weet echter ook niet welke programma’s allemaal beschikbaar zijn. De werkgever laat hem zelf uitzoeken welke programma’s beschikbaar zijn en hem (binnen een bepaald budget) zelf kiezen welke software hij gebruikt. 

-         Biedt generatie Y ontwikkelkansen (op maat)

Werkgevers die generatie Y actief ondersteunen en ontwikkelmogelijkheden bieden doen het goed bij generatie Y (Profile Dynamics, 2016). 

-         Generatie Y neemt minder snel genoegen. Leer ze hoe zij plezier uit hun werk kunnen halen en wanneer het goed genoeg is.

Wat een persoon nodig is om meer plezier uit zijn of haar werk te halen is erg verschillend. Soms kunnen dit hele kleine dingen zijn, zoals een compliment, maar soms kan dit ook het gebrek aan uitdaging zijn.

-         Breng – indien gewenst – generatie X in beweging door in gesprek te gaan. Stel prikkelende alternatieven voor aan hem of haar.

Generatie X is nuchter, relativeert en zoekt zekerheid. Je kunt ze, indien gewenst, in beweging brengen door alternatieven te bieden. Laat ze iets doen wat ze heel leuk lijkt maar nog niet eerder hebben gedaan.

-         Een tip voor beide generaties: behoud beide generaties door uitdagend werk, een goed salaris en goede arbeidsvoorwaarden als je tevreden bent over hem/haar.

Voor meer tips voor het binden van generatie Y aan je organisatie kijk eens naar de whitepaper van Profile Dynamics

 

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: Arbeidsmarkt

HRzone geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen. Naam en functie van de gastbloggers staan na de introductie.


Interesse? Mail dan naar

Reacties