02
okt

Globalisering mkb uitdaging voor hr

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4286
  • 0 reactie
  • Afdrukken

De zeer snelle globalisering van kleine en middelgrote bedrijven dwingt hr tot nieuwe ideeën en modellen. Global recruiting is in opkomst, wereldwijde personeelsbestanden moeten aangestuurd worden en het onderwijs moet de honger naar kennis zien te stillen. Mentorschap als stuurinstrument wordt steeds belangrijker.

Dat is het beeld dat SHRM-topman Howard Wallack schetste op de vakbeurs HRM Expo, half september in Keulen. Wallack is vice president van global business development voor de Society for Human Resource Management (SHRM). SHRM vertegenwoordig 260.000 p&o'ers in meer dan 160 landen.

De globalisering voltrekt zich zo snel in het bedrijfsleven, dat hr het tempo niet kan bijhouden. Het gaat hierbij niet meer alleen om de multiantionals. Het zijn volgens Wallack steeds vaker mkb-bedrijven die internationaal actief worden. Bestuurbaarheid, personeelsbeleid en opleidingen schieten tekort, aldus Wallack.

Kennis en skills

Zo zijn onderwijsinstellingen onvoldoende in staat om talent af te leveren dat voldoet aan de huidige eisen. 'Veel nieuwe medewerkers missen technische kennnis of softskills', aldus Wallack. De eisen in vooral kleinere bedrijven worden wereldwijd steeds hoger.
'Dit soort nieuwe, internationale bedrijven komt voor in alle sectoren en alle bedrijfstakken. Ze beginnen klein, leggen de nadruk op hoge kwaliteit en groeien zeer snel door. Bedrijven van dit type bepaalt in toenemende mate de toekomst van het mkb.'

Wetgeving

Landen haken volgens Wallack in op deze trend door te gaan concurreren op het aantrekken van talent. 'Steeds meer landen wijzigen hun wetgeving om talentvolle werknemers naar hun arbeidsmarkt te trekken. Met name in Canada, Australië, Singapore en Chili.'
De uitdaging is om ondanks deze wereldwijde ontwikkeling de werknemer toch als individu te benaderen, aldus Wallack. Er zijn weliswaar grote systemen voor nodig, maar het is de individuele aandacht die voor werkgevers het verschil zal maken. 'Hoe persoonlijker de werving en de tools die we daarvoor gebruiken, hoe effectiever we kunnen zijn.'

HRday: ORGANISEREN IN TRANSITIE! Lenig, vitaal en wendbaar organiseren.

Een van de thema´s die op de dag centraal staan is maatschappelijke verandering; Individualisering, dynamisering, diversifiëring en globalisering. Transparantie neemt toe, kennis is actueel en altijd en overal on the fly beschikbaar.

Op 24 juni delen 10 HR directeuren en wetenschappers hun visie en ervaringen. O.a. de KLM, het AMC en Capgemini zijn vertegenwoordigd.

Lees meer en aanmelden

Leiderschap

Hij schetste ook de verandering van leiderschap dwars over landsgrenzen heen. Die wordt ingezet onder druk van nieuwe groepen werknemers, zoals Generatie Y en Generatie U (Unretired). 'Hiërarchische managementsystemen zijn vaak niet in staat om een wereldwijde personeelsbestand te beheren.' Mentoring is volgens Wallck hiervoor het antwoord. Werknemers moeten expertise uitwisselen om hun werkomgeving operationeel te houden. 'Nieuwe generaties werknemers leren de oudere collega's hoe ze moeten omgaan met technologie. De ouderen leren op hun beurt de jongeren hoe ze moeten omgaan met organisatorische systemen.'

Klik hier om meer te lezen over de toekomst van HR.

Waardeer dit blogbericht:
0

Reacties