21
aug

Garantiebanen, wat doe je ermee?

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 10403
  • 0 reactie
  • Afdrukken

De komende tijd wordt garantiebanen een veelbesproken thema bij diverse hr-afdelingen en werkgevers met meer dan 25 medewerkers in dienst. Want nu op 1 juli de Eerste Kamer heeft ingestemd met de Participatiewet, gaan ook de garantiebanen de aandacht vragen binnen het hr-beleid van middelgrote en grote bedrijven.

Daarnaast is er ook sprake van een mogelijk quotum als niet aan de garantiebanen wordt voldaan, de vraag voor werkgevers en hr-professionals is dus 'wat geldt voor ons en hoe lossen we dit op?'

Wat zijn garantiebanen?

De garantiebanen zijn 100.000 banen in het bedrijfsleven en 25.000 banen bij de (Rijks)overheid, in de periode tussen 2015 en 2025. Het is de bedoeling dat er jaarlijks een groei aan het aantal banen te zien is en dat werkgevers meer en meer gebruik gaan maken van arbeidsgehandicapten. Dit wordt over de een periode van twintig jaar gemonitord en op basis van de groei van het aantal van deze banen, wordt bekeken of bedrijven voldoen aan de afspraken uit het Sociaal Akkoord van 2013. Als na diverse metingen blijkt dat het aantal garantiebanen niet wordt vervuld, ligt er een quotumwetsvoorstel klaar om werkgevers met meer dan 25 werknemers te dwingen arbeidsgehandicapten in dienst te nemen.

Wie tellen mee?

De garantiebanen zijn bedoeld voor mensen met een arbeidshandicap die of in de huidige Wajong zitten of binnen de Participatiewet een arbeidsvermogen tussen de 20 en 80% hebben. Dit zijn de mensen die voor een deel nu werkzaam zijn in de sociale werkplaatsen en dus de nodige aandacht, begeleiding en coaching van de werkgevers gaan vragen. Toch zal een groot deel van deze mensen op termijn zelfstandig kunnen werken, in een voor hen aangepaste functie.

Verder kijken

Naast deze groep arbeidsgehandicapten, die dus meetellen voor de garantiebanen, zijn er nog twee grote groepen arbeidsgehandicapten die dolgraag aan de slag willen. Ongeveer 1 miljoen mensen vallen ergens in een regeling, van Bijstand tot WIA en kunnen dus relatief goedkoop aan de slag. Er is ook een groep van ruim één miljoen mensen met een lichte arbeidshandicap die niet in aanmerking komen voor bestaande arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en mensen met een zwaardere (veelal fysieke) handicap die doelbewust niet geregistreerd staan als arbeidsgehandicapt. Deze groepen willen zeker ook graag aan de slag, zij hebben behoefte aan aanpassingen en kunnen meestal zelfstandig werken, echter krijgen zij geen subsidie als zij ergens aan de slag gaan.

Juist deze laatste groep (licht arbeidsgehandicapten en mensen die bewust geen arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben), vaak goed bespraakte mensen, kunnen het verschil maken in vrijwel elke organisatie. Zij kunnen door hun houding en motivatie bijdragen aan een lager ziekteverzuim en een betere samenwerking binnen het team waar zij werken. En ze kunnen helpen om nieuwe klantengroepen te bereiken, om producten of diensten aan te bieden omdat zij inzicht in de vraag uit deze doelgroep hebben. Dat is nu het mooie van inclusief beleid, het gaat niet om het moeten maar het gaat erom dat 'het gewoon werkt!' En zeker ook om de voordelen die een ondernemer eruit kan halen, dat is nu vooruitkijken, dat is het verschil maken binnen de sector waar je actief bent en dat is nu het voordeel van een medewerker met een handicap, of deze nu wel of niet in aanmerking komt voor een garantiebaan!

Waardeer dit blogbericht:
0

Als ervaringsdeskundige werken met een handicap, wil ik werkgevers prikkelen om talenten met een handicap een kans te bieden. Want met een beetje creativiteit, maatwerk en out of the box te denken, is op elke werkvloer inclusie mogelijk. Mijn kernactiviteit is adviseren van werkgevers, gemeenten en verschillende politieke partijen over de arbeidsmogelijkheden van mensen met een handicap. Daarnaast ben ik spreker op diverse congressen en seminars die betrekking hebben op arbeidsparticipatie van mensen met een handicap.  

Reacties