06
mrt

Gaat het goed in je sector? Verwacht medewerkers die onderhandelen

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 1939
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Werknemers met een relatief hoog salaris vragen vaker om een loonsverhoging dan kleinverdieners. Vooral in de ICT durven veel mensen te pleiten voor een hogere beloning. Dat blijkt uit onderzoek van Loonwijzer, op basis van de lonen die duizenden werknemers afgelopen jaar hebben gedeeld.

Loonwijzer.nl - februari 2018

Meer dan 2 op de 5 medewerkers in de ICT-sector hebben het afgelopen jaar gepolst of een hoger salaris een mogelijkheid was. Naast ICT'ers trokken specialisten op administratief gebied en wetenschappers en ingenieurs vaak de stoute schoenen aan. Het opvallende is dat in al deze beroepen al een bovengemiddeld loon wordt verdiend. Dit is bij uitstek het geval bij ICT'ers. Zo verdient een applicatieprogrammeur met 5 jaar ervaring 2888 euro per maand en een IT-projectleider met 10 jaar ervaring 3654 euro.

Ook machinemonteurs, metaalarbeiders en bouwvakkers durven relatief vaak hun mond open te trekken als het om hun loon gaat. Bij hen gaat het om net iets minder dan 2 op de 5 werknemers die het gesprek aangaan.

Voorspoed in ICT, industrie en bouw

Deze trend is in lijn met een uitspraak die voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer vorig jaar deed. De Boer zei toen dat het goed gaat in de ICT, de industrie en de bouw en dat er meer ruimte zou zijn voor loonsverhogingen. Nu is dus duidelijk dat niet alleen sociale partners gebruikmaken van deze ruimte. Ook werknemers zelf durven om een hoger salaris te vragen.

Ondertussen blijft het de economie voor de wind gaan. Voor HR-professionals in deze sectoren betekent dit dan ook dat de kans steeds groter wordt dat medewerkers durven te onderhandelen. Dat geldt niet alleen voor medewerkers die al in dienst zijn, maar net zo goed voor sollicitanten. Die hebben immers ook door dat het goed gaat in de sector; het is logisch dat ze daarvan willen profiteren. Sta hierbij stil bij contractverlengingen en het aannemen van nieuwe medewerkers, zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Arbeidsmarkt Motivatie
Niels Peuchen is verantwoordelijk voor Loonwijzer.nl, de Nederlandse website van de WageIndicator Foundation. Loonwijzer streeft transparantie na op de arbeidsmarkt voor werknemers, werkgevers en andere werkenden. Dit doet ze door informatie over lonen, arbeidsrecht en carrière inzichtelijk te maken en te vergelijken. Meer kennis over de arbeidsmarkt leidt namelijk tot beter geïnformeerde beslissingen voor alle werkenden.

 

linkedin icon

Reacties