14
juni

De meest populaire HR-beroepen van 2017

Geplaatst door op in Nieuws
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 3837
 • 0 reactie
 • Afdrukken

Tot vorig jaar was er weinig dynamiek zichtbaar in de beroepsontwikkeling binnen het HR werkveld. De top 10 van populaire beroepen was in de jaren 2013 t/m 2016 amper veranderd. Daar lijkt verandering in te komen en zijn beroepen zoals HR-generalist en HR-administrator sterk in opkomst!

 In tegenstelling tot eerdere jaren, laat de zoekmachinedata van Nationale Beroepengids over de eerste 5 maanden van 2017 meer veranderingen zien, zoals de HR Generalist en de HR Administrator, hetgeen ook de grote groeiers qua vacatures zijn.

 De top 10 van populaire HR beroepen gemeten tot half mei 2017:

nieuwehrberoepen1

 1. HR-manager
 2. HR-adviseur
 3. HR-medewerker
 4. HR-assistent
 5. HR-officer
 6. HR-directeur
 7. HR business partner
 8. HR-consultant
 9. HR-administrator
 10. HR-generalist

 

Ten opzichte van 2016 is de top 2 gelijk gebleven; de HR-manager is al jaren onbetwist de populairste functie. Wanneer we alle schrijfvarianten bij elkaar trekken, zoals HR-manager, HRM Manager, Human Resource Manager en HRD Manager, wordt er zelfs meer naar dit beroep gezocht dan naar HR zelf. Op de tweede plaats staat de HR-adviseur, eveneens de afgelopen jaren ongewijzigd.

De HR-medewerker klimt van de 5e naar de 3e plaats, waardoor de HR-assistent dit jaar naar de 4e plaats zakt. Hierdoor zakt ook de HR-officer een plaats omlaag, naar plek 5. De plekken 6 en 7 zijn ongewijzigd, dat zijn respectievelijk de HR-directeur en de HR Business Partner. De HR-consultant neemt iets in populariteit toe en stijgt naar plek 8.

Op de laatste 2 plekken zijn de nieuwe binnenkomers zichtbaar, op 9 de HR-administrator en op 10 de HR-generalist. Deze beroepen nemen de plaats over van de HR-secretaresse en de HR-functionaris, die in 2016 respectievelijk op de 8e en 10e plaats stonden. In ieder geval vertoont dit meer dynamiek dan in de jaren 2013 t/m 2016 zichtbaar was.

nieuwehrberoepen2

What’s in a name?

 Houden deze nieuwe beroepsnamen ook in dat er veel veranderd is? Inhoudelijk vertonen de nieuwe binnenkomers zeker overeenkomst met de beroepen die ze hebben verdrongen, maar dit kan toch blijk geven van een verdere functiespecialisatie.

De overeenkomst tussen de HR-secretaresse en de HR-administrator is dat het werk zich focust op administratieve ondersteuning. Wanneer we echter kijken naar de beroepen secretaresse en administratief medewerker, zien we wel degelijk grote inhoudelijke verschillen. De secretaresse van tegenwoordig wordt nog weleens als co-manager omschreven, dit beroep heeft een sterk organiserend karakter gekregen.

Ook de HR-generalist en HR-functionaris vertonen overeenkomsten. Beide beroepen zijn generalistisch van aard en de inhoud van de functie staat ver open voor interpretatie. In sommige vacaturebeschrijvingen lijkt de HR-generalist veel op zowel de HR-secretaresse als de HR-administrator. In andere beschrijvingen lijkt dit beroep erg veel op de HR Business Partner. Een zelfde beeld liet de HR-functionaris zien de afgelopen jaren. Het lijkt erop dat beide beroepsnamen een containerterm zijn voor vacatures die lastig te definiëren zijn.

Recruitment blijft groeien

Om het inhoudelijke verschil te kunnen laten zien hebben we ervoor gekozen om alle recruitmentspecialisaties niet mee te nemen en keek nationaleberoepengids.nl alleen naar de beroepen die HR, HRM, HRD of Human Resources bevatten. Maar recruitment blijft groeien en ook hier zien we meer specialisaties opkomen, zoals E-recruiter, Recruitment Officer en International Recruiter. Niet voor niets staat de recruitment specialist in de lijst beroepen met toekomst

 

Waardeer dit blogbericht:
0

Peter Koelewijn is contentmanager van nationaleberoepengids.nl. Hij schrijft daar over de ontwikkeling van de arbeidsmarkt, om de mogelijkheden die dit biedt onder de aandacht te brengen. In zijn berichten verweeft hij het belang van persoonlijke groei en blijven leren.

Reacties