01
aug

Bijtelling bij schade leaseauto: hoe zit het?

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2758
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Vanaf januari 2017 zijn er nog maar twee bijtellingscategorieƫn, 4% en 22%. De kans is groot dat je nog rondrijdt in een auto met een lagere bijtellingscategorie. Als je auto tijdens een ongeluk total loss verklaard wordt, dan kan je niet meer genieten van deze lagere bijtelling.

Kan je het verlies aan bijtelling dan verhalen bij de tegenpartij? Wij krijgen regelmatig vragen over het vergoeden van de bijtelling bij het total loss raken van een leaseauto. Hoe zit het nu eigenlijk precies?

Vergoeding bijtellingsverlies

Bijvoorbeeld: je krijgt een ongeluk met je leaseauto waarbij je auto total loss wordt verklaard. De total loss verklaarde auto genoot een verlaagd bijtellingspercentage van 0%. Deze bijtellingscategorie bestaat niet meer, daardoor ben je verplicht aangewezen op een auto met bijvoorbeeld 22% bijtelling.

Kun je de extra bijtellingskosten voor je leaseauto dan vergoed krijgen van de tegenpartij?

Ja! Het bijtellingsverlies kun je vergoed krijgen van de tegenpartij.

In 2014 heeft de rechter geoordeeld dat je als zakelijke rijder in aanmerking kunt komen voor een vergoeding van je bijtellingsverlies. De rechter oordeelde dit in een situatie waarbij een leaseauto total loss verklaard werd bij een ongeluk dat door een andere partij veroorzaakt was. Volgens de rechter ging het hierbij om vermogensschade en deze vermogensschade heeft een direct verband tussen de oorzaak en het gevolg. De rechter oordeelde in dit geval dat de verzekering van de tegenpartij de vermogensschade (lees: de kosten voor de hogere bijtelling) moet vergoeden voor de duur van het leasecontract.

Goed om te weten als je een leaseauto hebt en - onverhoopt - toch een keertje schade rijdt!

Waardeer dit blogbericht:
0
Getagged in: Arbeidsmarkt

Hans had op het vlak van leasing al veel ervaring opgedaan bij verschillende werkgevers, waar hij verantwoordelijk was voor de inkoop van duizenden leaseauto's. In deze periode constateerde Hans dat grote bedrijven en/of multinationals veel beter en scherper konden inkopen dan MKB-bedrijven. In 2011 startte Hans daarom, samen met zijn zakenpartner Ike Gerritsen, Aurix op met als doel dezelfde condities en voorwaarden te bedingen voor MKB-bedrijven.

Reacties