09
apr

Arbeidsmarktontwikkelingen Q1: Kansen en knelpunten op de HR arbeidsmarkt

Geplaatst door op in Nieuws
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 15467
  • 0 reactie
  • Afdrukken

RaymakersvandeBruggen heeft een rapport gepubliceerd over de huidige stand van zaken op de HR arbeidsmarkt. De ontwikkelingen in het eerste kwartaal zijn hoopgevend. Met name voor HBO'ers en WO'ers ziet het er goed uit. Recruiters, adviseurs en managers hebben de beste perspectieven. 

Explosieve vraaggroei naar recruiters

De HR markt zit, net zoals de Nederlandse arbeidsmarkt, in de lift. De vraag naar P&O'ers stijgt al zes kwartalen sneller dan de aantrekkende vraag in de Nederlandse markt. Met name de vraag naar recruiters stijgt snel. Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2014 is deze groei zelfs 50%. Een ontwikkeling die op een verdere aantrekkende arbeidsmarkt duidt in 2015. Parallel daaraan zien we een slechte arbeidsmarktkans en perspectief voor loopbaanadviseurs. Een ontwikkeling die op een verder herstel van de arbeidsmarkt duidt en op een afname van reorganisaties en outplacementtrajecten.

Afnemend aanbod op de arbeidsmarkt

Het gevoel van schaarste neemt toe door enerzijds een aantrekkende vraag en tegelijkertijd in het dalende aanbod van arbeid. Sinds de arbeidsmarkt aantrekt, zien we dat minder mensen in algemene zin en P&O'ers in het bijzonder zich minder actief zijn gaan aanbieden op de arbeidsmarkt. Hierdoor ontstaat een versnelling in de perceptie van krapte en schaarste bij werkgevers. De arbeidsmarktkans binnen de HR markt ligt nu nog onder het Nederlands gemiddeld (62,3 versus 68,4). Beide bewegen snel richting de 70 wat een evenwichtssituatie impliceert.

Impact automatisering e-hrm en jobhunting 

Het uitgangspunt voor de functiegroep als geheel is nog redelijk, maar de vooruitzichten zien er gunstig uit. Dat geldt niet voor alle HR functies. Zo hebben vmbo'ers, loopbaanadviseurs en medewerkers personeelszaken, en de HR assistent een ongunstig perspectief en lage arbeidsmarktkans. Vooral deze laatste twee groepen worden steeds vaker weg geautomatiseerd door bijvoorbeeld e-hrm. Ook het vakgebied van loopbaanadviseurs verandert sterk o.a. door tooling op gebied van jobhunting, e-learnings en de meer arbeidsmarkt gerichte aanpak van loopbaanadviseurs (zie ook 'arbeidsmarktperspectief door arbeidsmarktkennis' van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie

Wil je meer weten over arbeidsmarktkans en de invloed van automatisering? Lees dan hier het volledige rapport

Waardeer dit blogbericht:
0

HRzone is het kennisplatform van HRcommunity. De redactie van HRzone bestaat uit een team van jonge en enthousiaste professionals met een passie voor HR. Contact opnemen met de redactie kan via .


twitter hover 32