27
okt

Zonder ondernemerschap geen innovatie en groei

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4181
  • 0 reactie
  • Afdrukken

De baan voor het leven bestaat niet meer. Standaardwerkzaamheden zijn we in een rap tempo aan het automatiseren of elimineren. Werkzaamheden hebben vaak een tijdelijk karakter, elke tweede functie is tegenwoordig een projectfunctie. De verandering van het wezen van werk heeft mede gezorgd voor de opkomst van de zelfstandige.

Maar de grote groei van het aantal zelfstandigen in de afgelopen jaren is ook omdat veel mensen (grote) organisaties zien als strenge en autoritaire gevangenissen. Vanuit de drang om meer vrijheid en autonomie te krijgen kiezen velen van hen voor zelfstandigheid. Die keuze wordt doorgaans niet gemaakt om meer geld te gaan verdienen.

Zonder ondernemerschap zal er in de toekomst geen sprake zijn van innovatie en groei. Daarom moet Nederland een samenleving willen, waarin unieke kennis in combinatie met innovatie en creativiteit op de eerste plaats staan. Nederland moet weer een ondernemend land worden, een land dat kansen zoekt, schept en benut. Een land waar ondernemers kunnen starten en kunnen groei. We ontberen nu een ondernemende cultuur en ook de wetgeving lijkt ondernemen eerder actief te bestrijden dan te stimuleren.

Dat zovelen toch de stap zetten naar het bestaan als freelancer is dus van onschatbare waarde. Zij zouden het voorbeeld moeten zijn voor de overheid en de gehele samenleving om risico's te durven nemen en te investeren in de toekomst. Dit boek kan er aan bijdragen dat freelancers die toekomst sterker tegemoet kunnen gaan en ook om te leren dat het niet alleen gaat om het doen, maar ook om het hoe en dat aandacht voor jezelf van minstens even groot belang is als die voor je opdrachtgever.

Prijzenswaardig is dat in het boek aandacht wordt geschonken aan de grote veranderingen binnen de organisaties en daarom ook in de rol van de freelancer. Mede daarom is het boek niet alleen waardevol voor de (beginnende) freelancer, maar ook voor de opdrachtgever.

Het Freelancersalfabet bestellen

Dit is het voorwoord van het boek Het Freelancersalfabet, van de hand van prof. Dr. Arjan van den Bron CFA. Het Freelancersalfabet is uitgegeven door De Alfabetboeken en geschreven door Richard van der Lee, Pieter Taffijn, Hugo-Jan Ruts, Linda Poort en Joren de Koning. Het eBook is te bestellen voor € 3,95 en het 'gewone' boek voor € 8,95. Klik hier om jouw exemplaar te bestellen.

Waardeer dit blogbericht:
0

Prof. dr. Arjan van den Born CFA is Hoogleraar Creatief Ondernemerschap aan Universiteit Tilburg. Arjan is gespecialiseerd in ondernemerschap in de creatieve industrie. Vraagstukken die hem interesseren zijn succesvol ondernemerschap, creativiteit, innovatie, collaboratie, crowds, communities, netwerken & nieuwe verdienmodellen. De creatieve industrie is een zeer dynamische sector waar de paradox tussen passie en productie gemanaged en intrinsieke motivatie, creativiteit & innovatie centraal staan en talent management op een hoog niveau staat. Daarnaast doet Arjan ook onderzoek naar corporate entrepreneurship, netwerkorganisaties en turnaround management; een gebied binnen veranderorganisaties dat nauw samenhangt met ondernemerschap omdat zowel ondernemerschap als organisatieveranderingen snelle & effectieve actie veronderstelt.


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties