13
apr

Wat betekent de perspectiefverklaring voor de HR-professional?

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3145
  • 0 reactie
  • Afdrukken

Sinds 1 januari 2017 hebben veel meer uitzendkrachten toegang tot de perspectiefverklaring, waarmee uitzendkrachten al na één jaar in aanmerking komen voor een hypotheek. Wat betekent deze ontwikkeling voor de HR-professional? Olivier Tardieu, Managing Director van hypotheekadviseur eyeOpen.nl, over de ins en outs.

De perspectiefverklaring is een initiatief van Randstad, Stichting Eigen Huis en hypotheekaanbieder Obvion, zodat uitzendkrachten eenvoudiger een hypotheek kunnen krijgen. Uitzendkrachten kunnen hun intercedenten bij goede prestaties en een gunstig vooruitzicht op de arbeidsmarkt, al na een jaar vragen om een perspectiefverklaring. Deze verklaring geeft hypotheekaanbieders de garantie dat het inkomen van de uitzendkrachten de komende jaren (naar alle waarschijnlijkheid) stabiel blijft en zij daarmee hun hypotheeklasten kunnen dragen.

Sinds 1 januari 2017 is het aantal aangesloten partijen dat de perspectiefverklaring verstrekt flink uitgebreid, waardoor deze langzamerhand gemeengoed wordt. Een onafhankelijke perspectief-taxateur geeft het uiteindelijke oordeel over het wel of niet afgeven van de perspectiefverklaring. Dit gebeurt op basis van het opgebouwde dossier.

Deelnemende uitzendbureaus: Actief Werkt!, Adecco Group Nederland, Driessen HRM, Faber Personeelsdiensten, HappyNurse, Manpower, Randstad Group, OTTO Work Force, Timing Uitzendteam en Young Capital.

Deelnemende hypotheekverstrekkers: Aegon, ABN AMRO, BLG Wonen, Florius, ING, Obvion, Rabobank, RegioBank en SNS.


Invloed perspectiefverklaring op HR-professionals bij uitzendbureaus

Voor intercedenten en recruiters is de perspectiefverklaring een extra hulpmiddel om aangetrokken uitzendkrachten voor langere tijd in dienst te houden én om nieuwe uitzendkrachten te rekruteren.

Met name voor recruiters biedt deze ontwikkeling extra mogelijkheden. Waar potentiële kandidaten voor openstaande vacatures voorheen de voorkeur zouden hebben voor een dienstverband bij een organisatie zelf, is een uitzendcontract voor hen plotseling ook interessant. Tevens zullen kandidaten voor vacatures die uitstaan bij meerdere uitzendbureaus, sneller kiezen voor het uitzendbureau waar de secundaire arbeidsvoorwaarden beter zijn. De perspectiefverklaring kan één van die secundaire voorwaarden zijn.

Voor intercedenten die nauwer in contact staan met de uitzendkrachten zelf, betekent dit dat zij regelmatig gevraagd zullen worden naar mogelijkheden van de afgifte van een perspectiefverklaring. Het invullen van deze verklaringen neemt de nodige tijd in beslag, omdat bijvoorbeeld ook moet worden overlegd over de geleverde prestaties van de uitzendkracht.

Invloed perspectiefverklaring op HR-professionals die uitzendbureau inhuren

HR-medewerkers die uitzendbureaus inhuren, krijgen ook te maken met de  perspectiefverklaring. Waar opdrachtgevers van uitzendbureaus graag gemotiveerd personeel hebben, is de perspectiefverklaring een mooie beloning voor medewerkers die dat stapje extra willen zetten. Maar het is niet alleen een stok achter de deur. De perspectiefverklaring is ook een mooie beloning voor het personeel dat goed werk bij de opdrachtgever verricht. De uitzendkrachten zullen niet alleen het uitzendbureau de credits geven, maar ook de opdrachtgever of werkgever zelf, waardoor zij mogelijk langer bij het bedrijf willen werken.

Niet alle uitzendbureaus en uitzendgroepen doen mee met de perspectiefverklaring. Dit brengt ook een risico met zich mee. Uitzendkrachten die zien dat andere uitzendkrachten - in dezelfde functie bij een ander uitzendbureau - in aanmerking komen voor een perspectiefverklaring, zullen mogelijk overstappen als hun eigen vooruitzichten beter zijn bij een andere partij. Als een lage omloopsnelheid van het uitzendpersoneel belangrijk is voor het bedrijf, kan het beste gekozen worden voor een uitzendbureau dat haar personeel goede arbeidsvoorwaarden biedt.

Een ander risico ontstaat als meerdere uitzendbureaus worden ingeschakeld om een groot aantal gelijke vacatures in te vullen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld backoffice medewerkers en callcenter personeel, waarbij de kandidaten worden aangenomen via twee of meer uitzendbureaus. Als een deel van het personeel werkt bij een uitzendbureau dat na een jaar perspectiefverklaringen geeft aan haar personeel, en het andere uitzendbureau doet dat niet, ontstaat een ongelijke situatie. Het is belangrijk om hier van tevoren goede plannen voor te maken.

Beeld: Pexels

Waardeer dit blogbericht:
Getagged in: Arbeidsmarkt

Olivier Tardieu is sinds 2013 Managing Director van eyeOpen.nl en houdt zich bezig met de ontwikkeling van eyeOpen.nl om het best mogelijke hypotheekadvies te kunnen aanbieden. eyeOpen.nl biedt haar dienstverlening enkel online aan, waardoor het bedrijf scherpe tarieven kan hanteren voor hypotheekadvies.


Innovatie speelt hier een grote rol. Zo verscheen in 2016 de eerste complete online hypotheekvergelijker. Hierin worden niet alleen actuele hypotheekrentes, maar ook de voorwaarden van hypotheken met elkaar vergeleken. Kun je bijvoorbeeld kosteloos versneld aflossen en mag de hypotheek tussentijds worden aangepast? Het makkelijker vergelijken van hypotheken heeft ervoor gezorgd dat hypotheekaanbieders nog concurrerender zijn geworden, waarvan de woningzoekende consument de vruchten plukt.


linkedin icontwitter icon

Reacties