16
okt

Videosollicitatie niet meer weg te denken

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 4487
  • 1 reactie
  • Afdrukken

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dit gezegde gaat steeds meer op voor het werkveld van recruiters en HR-medewerkers. Waar het vroeger not done was om een foto aan je cv toe te voegen, is dit nu de normaalste zaak van de wereld. De meeste van de ruim vier miljoen Nederlanders met een profiel op carrièresite LinkedIn hebben daar ook een foto van zichzelf bijgeplaatst. De volgende stap is het plaatsen van een video-cv en solliciteren via video. De voordelen zijn legio.

Steeds meer werkzoekenden plaatsen een video-cv online, al is het alleen maar om op te vallen tussen alle andere sollicitanten. Videosollicitatie is een technologische innovatie die in de Verenigde Staten al is omarmd door meer dan zestig procent van de HR-managers. Zij gebruiken video in het selectieproces. Ook in Nederland is videosollicitatie aan een opmars bezig.

Videorecruitment

Bellen via de computer met behulp van een webcam is geen nieuwe techniek. Zo heeft Skype wereldwijd al meer dan 280 miljoen gebruikers. Naast privégesprekken via Skype komt nu dus ook het zakelijke videogesprek op. In Nederland zijn verschillende bedrijven actief die de software voor videorecruitment aanbieden.

Hoe video inzetten?

Met behulp van videorecruitment kunnen werkgevers en kandidaten eenvoudig een eerste indruk van elkaar krijgen. Dit kan doormiddel van vooraf gestelde videovragen die door de kandidaat beantwoord worden, maar bijvoorbeeld ook via een live-gesprek per webcam. Daarnaast zijn er nog twee andere manieren waarop je video kunt inzetten voor het werven van personeel voor je organisatie. Video kun je namelijk ook gebruiken als 'employer branding tool' op het 'werken bij'-gedeelte van de corporate website. En je kunt als werkgever een videovacature online zetten. Laat ik eerst kort ingaan op de videovacature en video als 'employer branding tool'. Daarna kom ik uitvoeriger te spreken over de belangrijkste toepassing: een live videosollicitatie gesprek.

Videovacature

Bijna elke organisatie heeft repeterende vacatures. Zo heeft een supermarkt altijd kassières nodig. Met een vacature die is verfilmd, schets je voor een potentiele werknemer een beter beeld dan met een droge feitelijke opsomming van de eisen en wensen die je als werkgever stelt. De chef kan in zijn eigen woorden voor de camera beschrijven wat en wie precies zoekt. Het voordeel is dat een video opvalt, en dat deze gemakkelijk met een druk op de knop gedeeld kan worden met andere netwerken via de sociale media.

'Employer branding tool'

Een andere manier waarop je video kunt inzetten is als 'employer branding tool' op het 'werken bij'-gedeelte van de corporate website. Met een 'werken bij'-video laat je aan potentiele werknemers zien waarom jouw bedrijf of organisatie interessant is als werkgever. Natuurlijk mag uit de video blijken wat je bedrijf doet, welke dienst je bedrijf levert of welke producten verkocht worden, maar de video laat de potentiele werknemer bovenal de bedrijfscultuur proeven. Ook geeft een potentiele werknemer antwoord op vragen als: hoe zijn de werkplekken ingericht en wat voor collega's werken er? Een potentiele werknemer wil graag weten waar hij het grootste gedeelte van zijn week doorbrengt.

Video als informatiebron

Het is helemaal geen gekke gedachte om als bedrijf een video in de vorm van een vacature of een 'werken bij'-filmpje te plaatsen. De simpele reden hiervoor is dat video's een steeds belangrijkere bron van informatie worden. We leven in een beeldcultuur en de cijfers ondersteunen dit. Zeven miljoen Nederlanders maken gebruik van videokanaal YouTube, waarvan een miljoen dagelijks. Linksom of rechtsom, je kunt er eigenlijk niet omheen. Dan komen we nu bij de belangrijkste toepassing: video als selectietool.

Video als selectietool

De algemene consensus onder HR-managers is dat video een handige tool is in het selectieproces. In de VS, die vrijwel altijd voorop lopen, gebruikt meer dan 60 procent van de HR-managers video dan ook al tijdens het selectieproces. Maar wat zijn nu precies de voordelen?

Uit onderzoek van Cammio, het online videoplatform, blijkt dat bijna 90 procent van de recruiters weleens iemand op basis van zijn of haar cv heeft uitgenodigd voor een interview en hier al spijt van had voordat het gesprek überhaupt was begonnen. Een recruiter of HR-medewerker kan uit een video-cv de 'soft skills' zoals persoonlijkheid en communicatieve vaardigheden van een kandidaat destilleren. Op deze manier bespaar je jezelf een telefonisch gesprek of ontmoeting in persoon. Naast een tijdsbesparing zorgt dit ervoor dat de kosten per ingehuurde medewerker omlaag gaan. Met name voor bedrijven die internationaal opereren en werven, biedt videorecruitment een uitkomst. Het scheelt namelijk nogal of je een sollicitant 1500 kilometer laat vliegen voor een sollicitatiegesprek of dat je gebruik maakt van een videosollicitatie.

Maar een goed online videosollicitatiesysteem biedt ook andere mogelijkheden. Zo kunnen anderen die niet bij het gesprek aanwezig waren het achteraf ook bekijken. Daarnaast is er de mogelijkheid om als HR-medewerker verschillende kandidaten allemaal dezelfde, vooraf gestelde vragen te laten beantwoorden voor een snelle online screening.

Perspectief sollicitant

Het draagvlak onder studenten, starters en young professionals voor videosolliciteren blijkt erg groot. Dat laten de resultaten uit het onderzoek van Cammio zien dat is uitgevoerd onder bezoekers van een careerevent. Maar liefst 83 procent van de 300 respondenten is in meer of mindere mate bereid zichzelf te presenteren per webcam, mits de recruiter de vragen ook per video stelt. De jeugd is al om en aangezien zij de toekomst heeft zal de technologische innovatie van het videosolliciteren in de nabije toekomst een steeds belangrijkere rol gaan spelen in het werving en selectieproces.

Waardeer dit blogbericht:

Jeroen van Hooff is directeur van ManpowerGroup Solutions. Hij heeft ruime ervaring opgedaan in managementfuncties bij verschillende grote bedrijven in de uitzendbranche. Naast zijn dagelijkse werk is hij voorzitter van de Nationale Contact Center Awards en bekleedt hij diverse maatschappelijke functies. Innovatie is voor Van Hooff van groot belang om voorop te kunnen blijven lopen in HR-markt.

Reacties