30
mei

Point of view aflevering 21-‘We zullen veel ondernemender moeten zijn!’

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 2045
  • 0 reactie
  • Afdrukken

In een nieuwe reeks interviews ‘Wat de toekomst ons toeroept’, luisteren we naar wat we van de toekomst kunnen verwachten. Welke talenten, competenties en houding kunnen ons verder helpen om wendbaar en succesvol te zijn én te blijven.

Jos van Langen onderzoekt ontwikkelingen in de wereld van HRD en organisatieveranderingen. Dit keer onderzoekt hij trends rondom de arbeidsmarkt.

Dit gesprek is met Adjiedj Bakas, Nederlands bekendste trendwatcher. Samen praten ze over welke toekomstgeluiden er al overduidelijk te horen zijn.

Als we kijken naar bijvoorbeeld de zorgsector, het onderwijs en de industrie. Wat staat ons te wachten?

In het algemeen dat 80% van de beroepen die we nu hebben zal verdwijnen. We staan voor ingrijpende veranderingen. Al deze sectoren houden daar nog te weinig rekening mee. Ook de hele HR-markt, als je kijkt wat digitalisering en A.I. nu al teweegbrengt. De opleidingsprogramma’s moeten meer inspelen op die ontwikkelingen. Er zal meer geïnvesteerd moeten worden in bijvoorbeeld creativiteit. Roboticering en computers nemen veel van ons over, waardoor juist de menselijke creativiteit heel belangrijk wordt op de arbeidsmarkt van morgen.

Bedoel je dat de zogenaamde ‘soft skills’ dominanter zullen worden?

Zeker, vooral persoonlijk contact met je klant. Het meedenken en oplossingen kunnen bedenken worden cruciaal. Verder het netwerken en de juiste mensen en ideeën aan elkaar weten te koppelen. Daar moet de HR-markt veel meer op in gaan zetten. Ten tweede vind ik ook dat zij een ander punt sterk kunnen stimuleren, namelijk: de kosten rondom arbeid en de loonbelasting terugbrengen. In plaats daarvan moet er een belasting komen op technologie. Computers hebben een hogere arbeidsproductiviteit dan mensen. Als we er echt voor willen gaan zorgen dat de werkloosheid in ons land naar beneden gaat, schaf die loonbelasting dan af. Ga dit gezamenlijk organiseren. HR zou hierin meer het voortouw kunnen nemen.

Arbeid goedkoper en aantrekkelijker maken, dat zeg je eigenlijk?

Dan is het ook aantrekkelijk om mensen aan te nemen. Ga dat organiseren. Ik heb laatst met het CBS uitgezocht dat er in Nederland momenteel 2 miljoen mensen zijn die ander werk zoeken. Er zijn maar 150.000 fulltime vacatures, daar ga je het niet mee redden. Wat wel overal is, zijn plukjes werk van zo’n 3 á 4 uur. Als je al die plukjes werk beter gaat organiseren, door middel van techniek, creëer je een echte transformatie. Daarmee kun je toekomst maken. Je ziet ook groepen die zich nu al beter organiseren. Groepen die van alles met elkaar regelen. In Duitsland heb je de bond van belastingbetalers. Die behartigt de belangen van iedereen die loonbelasting en vennootbelasting betaalt, burgers en ondernemers dus.

Deze bond onderhandelt daar bij gemeenteraadsverkiezingen, provinciale staten of bij collegevorming, namens de burgers. Als er zaken zijn waar ze niet achter kunnen staan, zeggen ze gewoon: ‘Dat gaan wij niet doen, dat is niet in het belang van de belastingbetalers!’

We moeten veel meer onze invloed inzetten, is dat waar je heen wilt?

Dat zou ik fantastisch vinden. In Nederland hebben we ook zo’n bond, maar die heeft slechts 16.000 leden. Zij kunnen ook zo groot en machtig worden als in Duitsland en meer voor elkaar krijgen. Hier heb je 1 miljoen ZZP-ers die niet goed georganiseerd zijn. Sluit je allemaal aan bij die bond, het kost niets en levert je heel veel op. Ga namens ons burgers onderhandelen, dan pas heb je echte impact. Neem het initiatief.

Hoe komt het, denk je, dat wij ons zo laten (af)remmen?

Mensen zijn luie wezens. We zijn nog gewend dat de overheid het voor ons regelt. Dat zijn naweeën van 60 jaar verzorgingsstaat. We zijn niet ondernemend genoeg, ook de mensen in loondienst niet. We moeten naar een andere houding toe, het onderwijs en HR moeten meer inzetten op zelfsturing en ondernemend zijn. Niet afwachten, maar zelf organiseren.

Heb je meer voorbeelden van innovaties rondom zelforganisatie?

Er komen meer ZZP-ers bij, want er zijn niet genoeg fulltime banen. De overheid probeert het nog te persen in de vakjes werkgever en werknemer. Ik begrijp het wel, het is overzichtelijk voor ze, dan kunnen ze makkelijker deals sluiten. Maar er zijn voldoende plukjes werk, daar kun je op inspelen. Ik sprak een ondernemer die voor ZZP-ers een BV opricht. Ze zijn dan in loondienst van hun eigen BV en betalen gewoon premies. Mochten ze minder werk hebben dan kunnen ze beroep doen op een WW. En dit is allemaal goedgekeurd door de belastingdienst en het UWV. Dus deze ZZP-ers hoeven niet te werken via een payrollbureau, dat scheelt ze dus geld. Een heel goed idee en het kost de inlener maar één euro per uur extra.

Naast het werken in loondienst en het ZZP-erschap komt er een derde categorie werk op. En dat is werk dat door burgers voor burgers wordt gegenereerd. Bijvoorbeeld mijn moeder, ze woont in Suriname, heeft Alzheimer. Wij, de kinderen, huren een groepje verpleegkundigen in om zorg te dragen voor en rondom mijn moeder. Dat zie je steeds meer gebeuren, burger initiatieven. Of OOPOEH in Amsterdam. Hier kun je je hond verhuren aan een lieve oma die oppast. Zo krijgen mensen beweging, gezelschap en sociaal contact. Er kan wederkerigheid ontstaan, de hondenbezitter zegt dan bijvoorbeeld: ‘Als ik de hond weer kom ophalen, zal ik dan wat boodschappen voor u meenemen?’

Een hele nieuwe arbeidsmarkt dus, met vraag en aanbod!

Ja. HR-mensen kunnen zich bijvoorbeeld laten inhuren door deze nieuwe organisaties. En ze helpen bij het proces van werving en selectie. Er zijn pools en platforms nodig met mensen die verschillende taken en functies kunnen vervullen. Zo ontstaan er nieuwe mogelijkheden met platformtechnologie. Ik zou zeggen: laten we ons meer gaan richten op nieuwe beroepen.

Mooie voorbeelden. Even terug naar organisaties zelf. Verwachten wij niet veel te veel van technische ontwikkelingen? Een digitale agenda bijvoorbeeld is geen oplossing als mensen zich niet aan de afspraken houden. De organisatie- of teamcultuur kunnen bijsturen is dan veel belangrijker!?

Het gaat erom mensen aan te spreken op hun gedrag. Het gaat om de menselijke processen. Verwacht niet alles van technologie. Onderzoek heeft aangetoond, als mensen fysiek bij elkaar komen om te vergaderen, dat zo’n 70% zich aan de gemaakte afspraken houdt. Als we virtueel vergaderen is dat minder dan 30 %. Elkaar fysiek treffen geeft blijkbaar meer plichtsbesef. Bij virtueel vergaderen kun je je dus makkelijker onttrekken. De komende periode gaat het erom of mensen elkaar durven aan te spreken op hun gedrag en verantwoordelijkheid. Techniek is een hulpmiddel en geen doel op zich.

Een organisatiecultuur kan wendbaarheid dus in de weg staan. Welke competenties zijn cruciaal voor onze vooruitgang?

We hadden het er al eerder over, het is belangrijk om te netwerken, om creatief en ondernemend te zijn. En vooral om problemen te kunnen oplossen. Ik zag laatst een onderzoek over jonge millennials. Zij zijn heel goed in analyseren, maar hebben grote moeite met problemen oplossen. Ze raken in de stress op de werkplek, ze hebben moeite om door te zetten. Deze applausgeneratie heeft nog veel begeleiding van HR nodig. Dit soort opleidingsprogramma’s zijn belangrijk.

Veerkracht en leervermogen: wat doen we met mensen die niet mee kunnen?

Ik heb in mijn rapport voor de kabinetsformatie gezegd (hier gratis te downloaden): accepteer nu als kabinet dat we gaan naar een samenleving die zich in meerdere versnellingen tegelijk ontwikkelt. Sommige mensen zitten in de hoogste versnelling; werken 40 tot 50 uur per week. Anderen volgen een iets lagere versnelling; werken 4 dagen en combineren dit bijvoorbeeld met zorgtaken. En voor sommige mensen: geef ze een basisinkomen, schaf die uitkeringen en toelages allemaal af. En zeg, je hebt recht op twee dagen betaald werk en de rest vul je in met zinvol vrijwilligerswerk. Wil men meer werken, doe dat dan. En vul dit aan door nuttig werk te doen voor jouw gemeenschap. Kortom, er zijn meerdere oplossingen te bedenken. Laat je inspireren door mensen die problemen signaleren, iets gaan uitdenken en met ideeën komen. Ondernemerschap brengt ons vooral vooruitgang en innovatie.

Waardeer dit blogbericht:
0

Jos van Langen is al jaren zeer gepassioneerd bezig met kennisoverdracht, gedragsbeïnvloeding & Visual Learning. In 2013 is zijn Inspiration Toolbox verschenen. De Inspiration Toolbox (handboek, dvd en kwartetspel) is bestemd voor leidinggevende en HR specialisten en gaat over het creëren van meer 'bevlogenheid en betrokkenheid' binnen organisaties. Daarnaast maakt hij met Reikwijdte Uitgeverij, educatieve video's die gebruikt kunnen worden binnen uiteenlopende trainingstrajecten.


Why:
Ik wil graag het leervermogen van mens & organisatie verbreden. Want zo creëer je en ontstaat er nog meer Reikwijdte!


linkedin hover 32 twitter hover 32

Reacties