25
okt

Lifelong employability: zijn jouw medewerkers nog up-to-date?

Geplaatst door op in Artikelen
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 3023
  • 0 reactie
  • Afdrukken

De tijden dat werknemers nog vastgeroest zaten bij één bedrijf en voldoende hadden aan de kennis die ze opdeden tijdens hun opleiding, zijn voorgoed voorbij. Geen enkel werkverband is meer voor de eeuwigheid. Ondernemers moeten blijven investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. En werknemers moeten aantrekkelijk blijven op de arbeidsmarkt door hun hele carrière te blijven leren.

Deze blog verscheen eerder op inspireertbeterondernemen.nl

De economie trekt weer aan. Bedrijven zoeken nieuwe arbeidskrachten, net na een periode dat velen hun baan kwijtraakten. De reden van die ontslagen? Niet alleen de crisis, maar ook omdat velen de juiste kennis niet meer hadden. Daardoor moeten veel ondernemingen nu veel geld en tijd steken in werving en selectie. Was het niet handiger geweest als de kennis van de oude medewerkers up-to-date was gebleven?

Dat is dan ook de insteek die huidige ondernemingen zouden moeten hanteren: meer aandacht besteden aan duurzame inzetbaarheid, dus continu investeren in opleiding en ontwikkeling, betrokkenheid en werkplezier van je medewerkers. Zo bouw je een duurzame arbeidsrelatie op met je medewerkers. Bijkomend voordeel: het zorgt ook voor een lager ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit.

Drie redenen om nu te kiezen voor duurzame inzetbaarheid

Wat is duurzame inzetbaarheid? Hoogleraar Aukje Nauta definieert het eenvoudig als het vermogen om werk te houden en nieuw werk te krijgen. Dat doe je niet alleen voor je huidige baan, maar ook voor later.

Er zijn drie redenen waarom duurzame inzetbaarheid juist nu zo belangrijk is: we moeten steeds langer doorwerken, de technologische ontwikkelingen volgen elkaar sneller op en de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt. Wie nu van school komt, kan er vanuit gaan dat zijn kennis na drie jaar al verouderd is en moet dus voortdurend blijven leren. Flexwerkers moeten aantrekkelijk blijven voor hun opdrachtgevers. Maar eigenlijk moet iedereen, of je nou een vast of flexibel contract hebt, aantrekkelijk blijven voor zijn huidige of toekomstige werkgever. We moeten de omslag maken van lifetime employment naar lifetime employability.

We moeten de omslag maken van lifetime employment naar lifetime employability Deel op twitter

Dat kost toch alleen maar heel veel geld?

Investeren in je medewerkers met het risico dat ze volgend jaar bij je weg zijn, dat is toch onverstandig? Nou nee, investeren in duurzaamheid levert je ook veel op. Allereerst is er een heel pragmatisch financieel belang: na ontslag ben je als werkgever nog heel lang verantwoordelijk voor de WW-verplichtingen van je werknemers. Dus hoe moeilijker het is voor oud-medewerkers om bij een reorganisatie of bij disfunctioneren ander werk te vinden, hoe langer werkgevers voor ze moeten betalen. Daarnaast hebben werkgevers ook een strategisch belang bij duurzame inzetbaarheid. Als mensen de ruimte krijgen om te ontdekken wat ze nog meer kunnen, zullen ze ook bijdragen aan innovatie binnen hun bedrijf. Daar komt de motivatie bij. Wie als werkgever onbaatzuchtig investeert in zijn mensen, krijgt in ruil daarvoor méér terug: mensen doen dan vaak net een stap extra.

De aanpak

Maar hoe pak je het aan? Hoe zorg je dat je medewerkers up-to-date, betrokken en geïnspireerd blijven? Nauta zegt daarover: ‘Je hebt tijd, geld en ruimte nodig. Als je alles heel strak organiseert, lukt het niet. De taak voor bedrijven is om leerzaam werk te creëren, ook voor medewerkers die monotoon werk doen. Zorg dat ze tenminste één dag in de week iets doen wat leerzaam is, of dat nu een cursus, een stage, of een extra taak is.’

De HR-afdeling moet volgens Nauta het voortouw nemen als het gaat om duurzame inzetbaarheid. Maar er is alleen kans van slagen als alle lagen van de organisatie betrokken zijn. ‘Neem daarbij het middenmanagement mee in de plannen; zij hebben vooral belang om te sturen op productie. Loopbaanontwikkeling is niet direct in hun belang.’

Waardeer dit blogbericht:
0

Over Inspireert Beter Ondernemen – een initiatief van AFAS


Inspireert Beter Ondernemen is een platform waarop je dagelijks je portie inspirerende content vindt. Naast waardevolle artikelen, blogs en video’s, ook aandacht voor praktische tips & tricks waar je direct mee aan de slag kan. Onze onderwerpen raken specifiek de dagelijkse praktijk van financieel professionals, het HR management en accountants.

Reacties